33 článků z PONDĚLÍ 14.10.2013

Astronomové objevili planetu, která neobíhá kolem žádné hvězdy

Astronomové objevili v souhvězdí Kozoroha osamělou planetu, která neobíhá kolem žádné hvězdy. Podle vědců je relativně blízko - jen 80 světelných let od Země. Server Space.com informoval, že exoplaneta (planeta mimo naši sluneční soustavu) s označením PSO J318.5-22 je relativně mladá, vědci její stáří odhadují na 12 milionů let.

Generátory energie z mořských vln

Skotští inženýři, soustředění kolem projektu s názvem Renewable Wave Power - RWP (Obnovitelná energie z vln), vyvinuli prototyp energetického generátoru, který “sbírá” na povrchu moře kinetickou energii mořských vln.

Objevena voda na skalnaté exoplanetě

U pozůstatku kdysi velké hvězdy 170 světelných let od Slunce obíhá těleso, které se nejspíš podobá trpasličí planetě Cereře. Tvoří ji pevný materiál, který obsahuje velké množství vody. Těleso bylo kdysi dávno asi daleko větší.

SuperAV – transportér pro americkou námořní pěchotu

Americká námořní pěchota plánuje do budoucna obměnit svá výsadková vozidla. V rámci programu MPC (Marine Personnel Carrier) hledá stroj, který dokáže bezpečně transportovat námořní výsadek dále do vnitrozemí. Jedním z možných adeptů je i obojživelné vozidlo SuperAV od firmy BAE Systems.

Residenční projekt Hrádeček v Krkonoších nabízí dadčasovou architekturu

Nevšední bydlení s netypickým architektonickým řešením s nádhernými výhledy na krkonošské masivy. To je nový rezidenční projekt Hrádeček v krkonošských Mladých Bukách. Mnohokrát oceněný architekt Antonín Novák ze studia DRNH uchopil horskou lokalitu s maximálním respektem k okolní krajině a navrhl dům jako terénní vlnu. Tato koncepce je inspirována nejnovějším...

Astronomové chtějí Kolosální dalekohled

Pozemská astronomie chystá další skok. Astronomové však sní ještě o daleko větším. Pomalu ale jistě začíná stavba několika obřích dalekohledů. Největším bude Evropský extrémně velký dalekohled o průměru přes 40 metrů. Astronomové však sní o daleko větším přístroji. Po velmi velkém a extrémně velkém dalekohledu přichází Kolosální teleskop (Colossus)....