32 článků ze STŘEDY 23.10.2013

Miniraketoplán čeká volný pád

Okřídlené vesmírné stroje jsou v mnoha ohledech specifické. Jednak na sebe díky svému vzhledu poutají výrazně větší pozornost, než jejich „moduloví kolegové“, ale kromě toho vyžadují i velmi důkladné testování.

V Krkonoších letos o třetinu přibylo obhospodařovaných horských luk

V Krkonoších se zvětšuje plocha obhospodařovaných horských luk. Jen za letošek je to o celou třetinu. A počet hektarů bude stoupat zřejmě i v dalších letech. Louky lidé kosí anebo je spásají zvířata. Na tom spolupracuje správa Krkonošského parku a Institut experimentální ekologie Daphné. Práci hospodářů financují evropské peníze.

Která družice mě právě pozoruje?

Ke každodennímu životu v 21. století patří i nejrůznější družice pozorující Zemi často s dosti vysokým rozlišením. Proto jistě nejen zájemci o kosmonautiku uvítají aplikaci, která soustřeďuje veřejná data o řadě takových družic a aktuálně nás upozorní na jejich činnost.

Lidé našli sedmou možnou planetu u jedné hvězdy. Rekord?

Veřejnost našla v rámci projektu Planet Hunters sedmého kandidáta u jedné hvězdy. Katalogy exoplanet obsahují řadu velmi početných planetárních systémů. Dlouho se hřál v záři reflektorů  55 Cnc s pěti planetami, poté přibyly další jako GJ 667 C (až 6 planet), HD 40307 (6 planet) nebo HD 10180. Posledně jmenovaný může mít až 9 planet. Všechny tyto systémy...