34 článků z PÁTKU 1.11.2013

Nový druh delfína

Delfíni, kteří plavou u severní Austrálie, představují samostatný, dosud neznámý druh. Prokázaly to výsledky genetické i morfologické analýzy.

Nový druh delfína

Delfíni, kteří plavou u severní Austrálie, představují samostatný, dosud neznámý druh. Prokázaly to výsledky genetické i morfologické analýzy.

Japonci mění atom za vítr

Po katastrofální cunami, která smetla východní pobřeží Japonska a která byla příčinou katastrofy v atomové elektrárně Fukušima se Japonci poohlížejí po jiných zdrojích energie.

Mají savci mocnou vrozenou antivirovou ochranu?

Možná mají, alespoň někdy. Mechanismus RNA interference, který funguje proti virům u rostlin či bezobratlých, vlastní i savčí buňky. Jeho funkce se ale zřejmě liší mezi kmenovými a tělními buňkami.

Americká univerzita má solární chodník

Kampus Univerzity George Washingtona se nyní světu může pochlubit jedním z prvních solárních chodníků na světě. Zdejší studenti a odborníci, sdružení kolem ústavu Technologického centra Virginia Science, v rámci projektu Solar Walk vytvořili první prototyp, který pokrývá plochu 9,3 m2. Přesně tak, nadšení a velká mediální sláva se týká necelých deseti metrů...

Laser Endurance pro bojové letouny

Vývoj laserových zbraní pokročil do té fáze, že je možné uvažovat o jejich nasazení v reálném prostředí. Lockheed Martin a Northrop Grumman mají v rámci nového programu Endurance vyvinout první operačně nasaditelné vzdušné lasery.

Perlička: Kauzalita proti proudu času

pravidelné páteční „přetištění“ staršího článku V nějakém fantasy světě typu Zeměplochy by to byl prostě jeden z prvků tamní periodické soustavy (vše, co existuje na Zeměploše, má charakter věci nebo osoby, ani Smrt není jen „proces“), na Zemi sice existuje jen v lidské mysli, jejím prostřednictvím má však pozoruhodný vliv na hmotný svět....

Smrtící virus SARS přenáší netopýří, zjistili vědci

Virus SARS mohou přenášet netopýři. A to přímo na lidi. Vyplývá to z nových zjištění čínských vědců. Veřejnost by se tak podle nich měla připravit na možné šíření této smrtelné nemoci. Virus se poprvé objevil před jedenácti lety v Asii, odkud se rozšířil do celého světa. 8 tisíc lidí se tehdy chorobou nakazilo.

Hvězda před výbuchem

V souhvězdí Lodního kýlu je obrovská hvězda, o které jsou vědci přesvědčeni, že vybuchne jako supernova. Snaží se zjistit, kdy k tomu dojde.

Listopad v pranostikách

Je to ten nejoblačnější měsíc roku. Jeho velkou specialitou jsou prudké náhlé větry, plískanice, sněhové přeháňky a ve vyšších polohách někdy už stálý sněhový koberec. Sníh a sněžení i v nížinách se objevují hned v několika listopadových rčeních. Z listopadových pranostik jsou nejběžnější zrovna ta, která se váží k svátku Martina, Kateřiny nebo...

Bude ISON sólokaprem dekády? (část 2 – pozorování)

V předchozí části článku jsme se jak podívali na komety obecně, tak jsme se pokusili i zhruba načrtnout průlet ISONu periheliem s přibližným časovým nástinem. V této části se podívejme blíže na samotný průběh pozorování, především na konkrétní přístroje, jejichž pomocí se budou astronomická pozorování realizovat. Jestli bude současné pozorování průletu v...