28 článků z ÚTERÝ 12.11.2013

Poztrácené planety v Plejádách?

JWST by mohl hledat planety bez hvězd tam, kde je hvězd požehnaně. Zajímavá studie spojila dva evergreeny poslední doby: bludné planety bez hvězd a planety ve hvězdokupách. Jak asi víte, astronomové předpokládají existenci planet, které neobíhají okolo žádné hvězdy. Dost možná mohly podobné planety vzniknout zcela bez hvězd zhroucením oblaka plynu ale co je už...

První ocelová pistole z 3D tiskárny

Texaská firma Solid Concepts vyrobila pomocí trojrozměrné tiskárny první ocelovou pistoli v historii. Výrobky z 3D tiskáren mají zpravidla horší mechanickou odolnost než ty vyráběné klasickou cestou. Proto je zajímavé, že pistole během testu zvládla 50 výstřelů.

Tornádo v genomu

Vědci odhalili nový způsob, jímž lidský papilomavirus přispívá k rozvoji rakoviny. Přirovnávají jej k tornádu, které navodí chaos v genomu hostitelské buňky.

Tipy na (ne)jen vědecké vánoční dárky

Solární stavebnice, levitující cokoliv, světelný panel pro čtení knihy,… Najdete pod stromečkem dalekohled nebo pěknou knížku? Pokud už teleskop doma máte a žádná kniha vás na českém trhu nezaujala, můžete se inspirovat našimi tipy: Ve starším článku jsme vám představili nejrůznější i levitující globusy, gyroskop apod. Solární stavebnice Solární...

Plošné spoje z inkoustové tiskárny

Inkoust s nanočásticemi stříbra umožňuje vytisknout si na inkoustové tiskárně rychle a levně plošné spoje. Budeme si časem vyrábět domácí elektroniku sami?

Americká letadlová loď USS Gerald R. Ford

Před třemi dny byla slavnostně spuštěná na vodu nejnovější a nejmodernější americká letadlová loď USS Gerald R. Ford (CVM-78). Jedná se o první loď stejnojmenné třídy, která má postupně nahrazovat letadlové lodě třídy Nimitz.