24 článků ze STŘEDY 20.11.2013

Český astronom se zapsal do historie výzkumu exoplanet

Kepler-88 c (KOI-142 c) skutečně existuje, potvrdili Švýcaři. Je to trochu složitější příběh pro lidi, kteří exoplanety nesledují velmi podrobně a je to významný objev, o němž se ale v médiích a možná ani na jiných astronomických webech nedočtete. V dubnu letošního roku vyšla studie pod vedením Davida Nesvorného, který dlouhodobě žije a pracuje v USA. Studie...

Nebezpeční kaloni plaví

Populace kaloňů, kteří jsou rozšířeni téměř po celé Africe, je promořena hned dvěma nebezpečnými viry. Vyplývá to z nové studie vědců z Cambridgeské univerzity a jejich kolegů.

Nebezpeční kaloni plaví

Populace kaloňů, kteří jsou rozšířeni téměř po celé Africe, je promořena hned dvěma nebezpečnými viry. Vyplývá to z nové studie vědců z Cambridgeské univerzity a jejich kolegů.

Nejmenší radiový FM vysílač na světě

Tým z americké Kolumbijské univerzity vyvinul nanosoučástku z grafenu, která vysílá radiové vlny s frekvenční modulací (FM). Působivý je zvláště fakt, že oscilační součástka o velikosti řádu mikrometru je laděna mechanickým způsobem, pomocí natažení.

Miniledviny z lidských kmenových buněk

Vědci ze Salkova institutu vůbec poprvé vypěstovali trojrozměrnou tkáň ledvin z lidských kmenových buně, v člověkomyších chimérách. Kdy si už budeme pěstovat nové ledviny na objednávku?

Celostní lithium sírové baterie

Pokud chceme v budoucnosti mít elektromobily s dojezdem jako mají současné benzínové nebo naftové motory, potřebujeme baterie s energetickou hustotou 350-400 Wh/kg. Současné Li-On baterie toho nedosahují, proto vědci zkoušejí kombinaci Lithium Síra.

Modernizovaný kulomet MINIMI Mk3

Kulomet MINIMI je zaveden v řadě armád, včetně Armády ČR. Na probíhající výstavě Milipol belgická firma FN Herstal představila jeho nejnovější verzi – MINIMI Mk3. Modernizovaná zbraň je dostupná jak v ráži 5,56×45 tak 7,62×51 mm.

V letošním roce bude vypuštěno rekordních 36 miliard tun emisí

Emise oxidu uhličitého dosáhnou podle údajů organizace Global Carbon Project (GCP) v letošním roce rekordních 36 miliard tun. Meziročně se tak emise zvýší o 2,1 procenta. (Průměr za období jednoho roku v poslední dekádě je 2,7 procenta.) Ve srovnání s rokem 1990 se do atmosféry vypouští o 61 procent emisí více. Uvádí to zpráva zveřejněná na stránkách University of...

TALOS: Iron Man se stane skutečností

Americká armáda plánuje v rámci programu TALOS vyvinout neprůstřelný a posilující oblek inspirovaný oblekem filmového hrdiny Iron Mana. Pokud půjde vše podle plánu, americké speciální jednotky mohou dostat systémy TALOS již za pár let.

Hybridní pohony i pro těžká letadla

tisková zpráva společnosti Siemens V roce 2011 byl veřejnosti úspěšně představen letoun s hybridním pohonem, který umožnil snížit spotřebu paliva zhruba o čtvrtinu. Představoval tak první vlaštovku, která vnesla do letecké přepravy aspoň malou naději na ekologičtější provoz. Letecká doprava totiž patří k odvětvím, jež mají značný vliv na životní...

V roce 2100 bude svět zavalen odpadky

Tři scénáře, tři různé pohledy na svět nepříliš vzdálené budoucnosti. V současnosti produkuje lidská populace okolo 3,5 milionu tun odpadů denně. Pokud se situace nezmění, do roku 2100 se toto číslo ztrojnásobí. Podle analytiků bude hlavním tahounem produkce odpadů sub-saharský region. Odhad 11 milionů tun odpadků produkovaných denně je nejhorším výsledkem ze...