34 článků z ÚTERÝ 26.11.2013

Čína se chystá přistát na Měsíci s Nefritovým králíkem

Již začátkem prosince se Čína chystá poprvé v historii přistát se svou experimentální sondou na Měsíci. Robotické vozítko, které má zkoumat povrch Měsíce, bylo na základě internetového hlasování veřejnosti pojmenováno Nefritový králík. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na čínské úřady.

Tulivý hormon podporuje monogamii

Vědcům z Bonnské univerzity se možná podařilo odhalit jedno tajemství lidské monogamie. Je jím hormon oxytocin, který při pohledu na partnerku stimuluje centrum odměny v mozku.

Modely exoplanet: jak závisí poloměr na atmosféře, hmotnosti, množství záření a stáří?

Malé hraní s grafy a modely exoplanet. Počet objevených exoplanet už sice přesáhl magickou tisícovku, ale jen u malé části z nich  známe poloměr i hmotnost. Tyto planety jsou ovšem pro astronomy nejcennější, protože mohou ukázat, jakým způsobem vznikají planety ve vesmíru. Autoři nové studie sestavili několik modelů, ve kterých si hráli se závislosti poloměru...

Cobra-13: Na cestě k finále

20. listopadu vstoupilo cvičení Cobra-13 do své nejaktivnější fáze. V této fázi se účastnící jednotky intenzivně připravují v rámci svých úkolových jednotek a skupin pro plnění úkolů závěrečné fáze. Na následujících řádcích vám přinášíme popis z přípravy a operací, které probíhají nebo již byly provedeny.