30 článků ze STŘEDY 27.11.2013

Solární komín jako elektrárna

Dnešní solární elektrárny se dělí na dva hlavní typy: elektrárny fotovoltaické a solárně-termální. Švédský inženýr Per Lindstrand však navrhuje budovat solární elektrárny třetího typu.

Tajemství mořských koníčků

Mořští koníčci jsou přizpůsobeni lovu způsobem, který připomíná „neviditelné“ stíhačky s technologií stealth. Díky němu se mohou ke kořisti nepozorovaně přiblížit na minimální vzdálenost.

Tajemství mořských koníčků

Mořští koníčci jsou přizpůsobeni lovu způsobem, který připomíná „neviditelné“ stíhačky s technologií stealth. Díky němu se mohou ke kořisti nepozorovaně přiblížit na minimální vzdálenost.

Spojené státy vyslaly bombardéry, Číně navzdory

Americké letectvo vyslalo nad sporné ostrovy Senkaku (čínský Ťiao-jü) dvojicí bombardérů B-52 Stratofortress. Reagují tak na jednostranné vytýčení čínské vzdušné zóny nad rozsáhlou oblastí Východočínského moře, kde spadá také souostroví Senkaku.

Infografika: Kepler v éře K2

NASA zveřejnila schéma dalšího osudu Keplera. NASA uveřejnila pěknou infografiku k misi K2 kosmického dalekohledu Kepler, o které jsme už dříve psali. Pokud NASA na začátku příštího roku misi schválí, započne hledání planet zemského typu u červených trpaslíků. Nebo alespoň lov planet u nejmenších hvězd byl původní záměr. Kde gyroskop už nemůže, Slunce...

Záhada poloměru protonu

Vědci změřili dvěma různými metodami poloměr protonu jako 0.88 ± 0,01 femtometrů (deset na mínus patnáctou metru). Pak přišel další tým s jinou metodou, která toto měření postavila na hlavu. Jak je to možné? Dostali jsme se mimoděk na stopu kvantové gravitace?

Mýty a fakta o 3D tisku: Jak je to s tiskem jídla, orgánů a zbraní

tisková zpráva společnosti 3D factories Projděme si společně hlavní mýty o 3D tisku, okomentované a uvedené na pravou míru českým odborníkem na 3D tiskárny, Markem Zlochem. Mýtus první: Na 3D tiskárnách bude brzy možné tisknout jídlo, což vyřeší problém hladovění ve třetím světě Informace o 3D tisku jídla se rozšířila v polovině letošního roku především...

NexTORCH - svítilny pro profesionály

Značka NexTORCH patří na našem trhu s profesionálními svítilnami již několik let k těm zavedenějším. S její nabídkou se můžeme setkat v obchodech pro lovce či rybáře po celé ČR, celosvětově ve více než třech desítkách zemích.