25 článků ze ČTVRTKA 28.11.2013

Špionážní dron připomíná poštolku

V loňském roce americká armáda vypsala výběrové řízení na malý dron velikosti ptáka, který by dokázal kroužit ve vzdušných proudech a nevzbuzoval podezření. Jak se společnosti Prioria zadání podařilo splnit, můžete posoudit sami. Na veřejnost se dostalo demo video nabídky.

Vražedně svůdné kudlanky

Samečci novozélandských kudlanek jsou více přitahováni k samičkám invazivního druhu než svého vlastního. Následky pro ně mohou být smrtelné a vysoká mortalita ohrožuje celý druh.

ESA: žádný velký lovec exoplanet do roku 2040

Evropa dá přednost astrofyzice. Evropská kosmická agentura nepošle do vesmíru žádný velký kosmický dalekohled, který by se zaměřil na výzkum exoplanet a to nejméně do roku 2040. Přednost dostaly jiné projekty. Výzkum exoplanet však dominuje nižším kategoriím. Ve střední třídě (M) bude realizována družice CHEOPS. Po svém startu v roce 2017 se zaměří na...

Higgsův boson se může rozpadat na dva fermiony

Nedávno objevený Higgsův boson se podle nejnovějších výsledků z urychlovače v CERNu rozpadá nejen na dva jiné bosony, tedy na ”částice polí” s celočíselným spinem, jaký má i on sám, ale někdy i na dva fermiony - tedy na částice s poločíselným spinem. Fermiony tvoří na rozdíl od bosonů základy strukturované látky.

Kočka Šklíba novým kvantovým paradoxem

Ikonická potvora z Alenky v říši divů vstupuje mezi životaschopné kvantové paradoxy. Slabé měření by mělo umožnit oddělit zdánlivě neoddělitelné – foton a jeho polarizaci. Podobně jako slavný škleb od zbytku kočky Šklíby.

Combat Life Saver: Záchrana života pod palbou

Kasárna v Hranicích jsou domovem jednoho z pěti akreditovaných výukových center CLS (Combat Life Saver) v Armádě České republiky. Jde o místa, kde se vojáci učí zachraňovat své kolegy přímo na bitevním poli podle metodiky TCCC (Tactical Combat Casualty Care). Redakce Armádních novin měla možnost nahlédnout pod pokličku výuky CLS právě v Hranicích.

Vulcanol – islandský unikát

Mnoho vědeckých pracovišť na světě pracuje na metodě, jak ekonomicky produkovat uhlíková paliva ze Slunce, z větru a oxidu uhličitého , Island má díly svým specifickým podmínkám praktické řešení – Vulcanol.

Jak se bydlí v aktivním domě? Rok měření ukazuje, že dobře

Hlavním cílem moderních rodinných domů v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu jsou maximální úspory energie. Objevuje se ale jen málo projektů, které myslí kromě úspor také na zdraví a pohodlí svých obyvatel, přitom to je to nejdůležitější. Jedním takovým je rakouský aktivní dům Sunlighthouse, který jeho obyvatelé podrobili tvrdému ročnímu testování. Na...