25 článků ze ČTVRTKA 28.11.2013

Špionážní dron připomíná poštolku

V loňském roce americká armáda vypsala výběrové řízení na malý dron velikosti ptáka, který by dokázal kroužit ve vzdušných proudech a nevzbuzoval podezření. Jak se společnosti Prioria zadání podařilo splnit, můžete posoudit sami. Na veřejnost se dostalo demo video nabídky.

Vražedně svůdné kudlanky

Samečci novozélandských kudlanek jsou více přitahováni k samičkám invazivního druhu než svého vlastního. Následky pro ně mohou být smrtelné a vysoká mortalita ohrožuje celý druh.

ESA: žádný velký lovec exoplanet do roku 2040

Evropa dá přednost astrofyzice. Evropská kosmická agentura nepošle do vesmíru žádný velký kosmický dalekohled, který by se zaměřil na výzkum exoplanet a to nejméně do roku 2040. Přednost dostaly jiné projekty. Výzkum exoplanet však dominuje nižším kategoriím. Ve střední třídě (M) bude realizována družice CHEOPS. Po svém startu v roce 2017 se zaměří na...

Higgsův boson se může rozpadat na dva fermiony

Nedávno objevený Higgsův boson se podle nejnovějších výsledků z urychlovače v CERNu rozpadá nejen na dva jiné bosony, tedy na ”částice polí” s celočíselným spinem, jaký má i on sám, ale někdy i na dva fermiony - tedy na částice s poločíselným spinem. Fermiony tvoří na rozdíl od bosonů základy strukturované látky.

Kočka Šklíba novým kvantovým paradoxem

Ikonická potvora z Alenky v říši divů vstupuje mezi životaschopné kvantové paradoxy. Slabé měření by mělo umožnit oddělit zdánlivě neoddělitelné – foton a jeho polarizaci. Podobně jako slavný škleb od zbytku kočky Šklíby.

Combat Life Saver: Záchrana života pod palbou

Kasárna v Hranicích jsou domovem jednoho z pěti akreditovaných výukových center CLS (Combat Life Saver) v Armádě České republiky. Jde o místa, kde se vojáci učí zachraňovat své kolegy přímo na bitevním poli podle metodiky TCCC (Tactical Combat Casualty Care). Redakce Armádních novin měla možnost nahlédnout pod pokličku výuky CLS právě v Hranicích.

Vulcanol – islandský unikát

Mnoho vědeckých pracovišť na světě pracuje na metodě, jak ekonomicky produkovat uhlíková paliva ze Slunce, z větru a oxidu uhličitého , Island má díly svým specifickým podmínkám praktické řešení – Vulcanol.

Jak se bydlí v aktivním domě? Rok měření ukazuje, že dobře

Hlavním cílem moderních rodinných domů v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu jsou maximální úspory energie. Objevuje se ale jen málo projektů, které myslí kromě úspor také na zdraví a pohodlí svých obyvatel, přitom to je to nejdůležitější. Jedním takovým je rakouský aktivní dům Sunlighthouse, který jeho obyvatelé podrobili tvrdému ročnímu testování. Na...

Lidská moč jako zdroj surovin pro výrobu hnojiv

O lidech, kteří své domy a garáže vybavují zatravněnými zelenými střechami, smýšlíme většinou jako o ekologických vizionářích. Co si pak ale myslet o Holanďanech, kteří na své zelené střechy močí? V Holandsku totiž vymysleli nový způsob výroby hnojiv. Ve skutečnosti jsou možná lidé z amsterodamského Waternetu stejnými vizionáři, prošlapávajícími cestu...