21 článků z ÚTERÝ 10.12.2013

Vysavačem proti smogu?

V mnoha velkých městských aglomeracích Číny dosahuje znečištění ovzduší kritických hodnot. Černé smogové mlhy občas znemožňují obyvatelům normálně dýchat nebo vidět okolí. Nizozemský designér a umělec Daan Roosegaarde se proto rozhodl nabídnout čínskému hlavnímu městu své řešení.

NÁZOR: Potřebuje Armáda ČR speciální vrtulníkovou jednotku?

Několik komentářů, které se objevily v diskusi pod článkem "Česká vrtulníková jednotka pro speciální operace", bylo zaměřeno na otázku, zda je vůbec potřebné budovat speciální vrtulníkovou jednotku. Přirovnání použité v jednom z těchto příspěvků se týkalo poukázaní na postupné budování některých schopností AČR v minulosti.

ESA v lednu oživí sondu Rosetta, která míří ke kometě

Evropská vesmírná agentura (ESA) se chystá v lednu oživit sondu Rosetta, která je na cestě ke kometě Čurjumov-Gerasimenko. Mark McCaughrean z ESA dnes na tiskové konferenci řekl, že vědci chtějí sondu na přelomu května a června navést na oběžnou dráhu kolem komety a v listopadu by sonda měla na povrch komety vysadit přistávací modul Philae.

Kdo může za ozónovu díru?

Freony byly zakázány v době, kdy jasné vědecké důkazy jeho významného vlivu na ozónovou vrstvu, neexistovaly. Vědci uznávají, že k jejímu zeslabení přispívají i teploty. Co když jsou teploty dokonce hlavní podezřelý?

Americký X-37B již rok ve vesmíru

Zítra tomu bude přesně rok, kdy na oběžnou dráhu Země odstartoval americký špionážní raketoplán X-37B. Stroj poskytuje zpravodajské informace a slouží jako vesmírná laboratoř k testování nových technologií.

Číňanům se nepovedlo vynést "slídivou" sondu na oběžnou dráhu

Mise brazilsko-čínského satelitu CBERS, který vynesla čínská raketa do vesmíru, skončila neúspěchem. Sonda, která měla sloužit k pozorování zemského povrchu, se kvůli poruše nosné rakety nedostala na oběžnou dráhu kolem Země. Uvedl to podle agentury AFP brazilský vesmírný ústav INPE.

Údaje o mezinárodním rybolovu jsou podhodnocené

Jedním z aktuálních globálních problémů souvisejících stejnou měrou s ochranou biodiverzity a snahou o nasycení rostoucí lidské populace je přelovení moří a oceánů. Každé odpovědné rozhodnutí velkých mezinárodních organizací, které se o dosažení obou zmíněných cílů snaží, však vyžaduje přesné informace. A jak poukázala studentka z britské univerzity...

Antény zajistí neviditelnost

Dva výzkumníci Edward S. Rogers Sr. Department of Electrical & Computer Engineering přišli s novým konceptem pláště neviditelnosti. Kdy vidíme nějaký předmět, ať už my osobně nebo radar? Tehdy, když se paprsky o příslušné vlnové délce odrazí k detektoru (oku apod.). Nový přístup vychází z toho, že předmět pokryjeme malými anténkami, jejichž pole vyruší...