55 článků z PÁTKU 5.4.2019

České obce soutěží s ekologickými nápady. Přihlaste tu vaši

Soutěž E.ON Energy Globe už po jedenácté oceňuje ekologické a energeticky úsporné projekty...Také letos se mohou přihlásit obce, které šetří energie nebo realizují projekty na ochranu životního prostředí. Na hlavního vítěze čeká elektromobil. Obce mohou své projekty přihlašovat do 30. dubna 2019. Města a obce často patří mezi iniciátory ekologických změn,......

ŠKODA AUTO opět podpoří akci Ukliďme Česko: Zaměstnanci budou sbírat odpadky v přírodě

Dobrovolníci z řad zaměstnanců společnosti ŠKODA AUTO se i tento rok zúčastní celorepublikové akce "Ukliďme svět, ukliďme Česko", jejímž cílem je zapojit místní komunity do společné péče o životní prostředí v oblasti, kde žijí a pracují. Zaměstnanci české automobilky se na projektu podílejí již popáté, a to v okolí výrobních závodů v Mladé Boleslavi,......

Jezdit dokud nezdechneme, burcoval před utkáním Fantiš

Jeden gól vstřelil, další mu nebyl uznán, spoustu míčů vybojoval. Kapitán příbramských fotbalistů Antonín Fantiš byl jedním z hlavních tahounů svého týmu při vítězství 3:1 v předehrávce 27. ligového kola proti Opavě. Středočeský celek je podle něj schopen podávat podobné výkony opakovaně, ale musí hrát se stejným nasazením i zápasy na soupeřově půdě.

Jágr: Plekanec je v oslabení nejlepší, Cikánek nás podržel

Výborný začátek a zbytečně pokažený závěr. Tak zhodnotil dnešní zápas baráže o hokejovou extraligu mezi Českými Budějovicemi a Kladnem majitel hostujících Rytířů Jaromír Jágr. Kladno zvítězilo 4:3, když vedlo už 4:0. V tabulce se po výhře dostalo na postupové druhé místo.

Kladno jásá, Jágr přispěl ke skalpu Budějovic. Chomutov se trápil

Hokejisté Kladna porazili v baráži o extraligu České Budějovice 4:3, nad stejným soupeřem zvítězili podruhé v řadě a vyhoupli se v tabulce na druhé postupové místo. České Budějovice zůstávají se dvěma body poslední. Dvěma góly se na výhře Rytířů podílel Tomáš Redlich, gól a asistenci si připsal Jaromír Jágr.

V souboji nováčků po třech porážkách uspěla Příbram

Fotbalisté Příbrami zvítězili v předehrávce 27. ligového kola v souboji nováčků soutěže nad Opavou 3:1 a ve druhém zápase po příchodu trenéra Romana Nádvorníka poprvé bodovali. Domácí poslal před pauzou do vedení Ruslan Mingazov a v 53. minutě přidal pojistku Antonín Fantiš.

Nejkrásnější loňské dětské knihy vydávalo nakladatelství Baobab

V 54. ročníku soutěže Nejkrásnější české knihy ocenila mezinárodní odborná porota celkem 33 publikací. Cenu dostala například odborná publikace Co je designér: věci, místa, sdělení či katalog Pocta suknu: Textil v kontextu umění. Kategorii knih pro děti opět ovládlo nakladatelství Baobab.

Dycky MOST! Skončil kosmický dalekohled, který našel tranzity 55 Cnc e

Nebyl ani zdaleka tak slavný jako Kepler, ale v historii výzkumu exoplanet bude mít vždy své místo. Kosmický dalekohled MOST (Microvariability and Oscillations of Stars Telescope) ukončil svůj provoz. Kanadský vesmírný dalekohled měl hmotnost 54 kg a vešel by se vám na pracovní stůl. Na palubě měl 15 cm dalekohled, který sledoval jasnost vybraných hvězd. […] The post...

Norsko nebude investovat do dluhopisů deseti zemí, včetně ČR

Norský státní fond bohatství, který je největší na světě, v rámci reorganizace portfolia cenných papírů s pevným příjmem v objemu 300 miliard USD (6,8 bilionu korun) přestane investovat do dluhopisů států a firem z deseti zemí, včetně České republiky, vydávaných v lokálních měnách.

Virtuální baterie pomáhá s efektivitou solární elektrárny. Není však zadarmo

Virtuální baterie umožňuje akumulovat energii vyrobenou v domácí solární elektrárně, aniž byste museli fyzicky vlastnit drahý akumulátor. Jak to funguje a jaké jsou výhody a nevýhody této služby? Domácí fotovoltaická elektrárna je dobrým prostředkem k větší energetické nezávislosti a úsporám. S energií ze slunce je ale jedna zásadní potíž. Slunce...

Růst platů: školské odbory chtějí stanovisko od Schillerové

Školské odbory požadují jasné stanovisko ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) a dalších politických představitelů k slibovanému růstu platů zaměstnanců ve školství. Chtějí, aby se příjmy pedagogů od ledna 2020 zvýšily o 15 procent a nepedagogů o deset procent, jak přislíbila vláda.

Miro Žbirka zamíří do O2 areny, oslaví 40 let na scéně

Loni Miro Žbirka pokřtil svou novou desku Double Album a zakončil sérii čtyř exkluzivních klubových koncertů. Ani letos však zahálet nebude. V prosinci 2019 chystá slovenský muzikant hned dva velké koncerty, na kterých spolu s ním vystoupí i zahraniční hvězdy. První se odehraje v pražské O2 areně a v Bratislavě.

Surrealistická opera Bohuslava Martinů Julietta aneb Snář má premiéru v Ostravě

Režisérské duo Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský připravilo se souborem opery Národního divadla moravskoslezského a hostujícími sólisty surrealistické dílo Bohuslava Martinů Julietta aneb Snář. Premiéra opery o třech dějstvích, kterou skladatel sám považoval za svou nejzdařilejší, se odehraje v Divadle Antonína Dvořáka 11. dubna.