69 článků z PONDĚLÍ 8.4.2019

Čeští dobrovolníci obnovují v Izraeli zpustlý háj

Masarykův les, to je název háje, na který se málem zapomnělo. Čeští dobrovolníci se snaží o jeho obnovu. Les byl vysázen československými izraelskými osadníky v roce 1930 na oslavu 80. narozenin T. G. Masaryka (1850-1937). K znovuobjevení háje nedaleko kibucu (zemědělské osady) Saríd v údolí Jezreel na severu Izraele došlo teprve před dvěma lety...

Akim a Rocky hledají nový domov

Kříženec staforda Akim má za sebou smutný příběh. Jeho majitel se o něj nestaral a když Akima našli, byl velmi podviživený. Nyní je však v plné kondici. Rád si hraje a je velmi přátelský, s lidmi nemá problém. K úplné spokojenosti mu však chybí nový domov a milující páníček. Dočasná chovatelka však varuje, že Akim není pejsek, kterého necháte jen tak pobíhat...

Německo prodá fregaty MEKO A-200 Egyptu

Berlín oficiálně schválil prodej šesti válečných lodí Káhiře. Půjde o fregaty typu MEKO A-200. Vyznačují se modulární konstrukcí, která zjednodušuje stavbu i provoz. V egyptském námořnictvu je fregata nejsilnější typ válečné lodě.

Brnem prošel romský průvod, zahájil Týden romské kultury

Romský průvod s hudbou prošel centrem Brna a zahájil festival Týden romské kultury, který potrvá do pátku. Pochodu, který připomněl Mezinárodní den Romů, se zúčastnilo přes sto lidí. Část z nich byly děti v tradičních romských kostýmech, které tančily za zvuku klasických romských písniček.

"Scénář je neskutečný," říká herec o novém Nolanově filmu

O novém připravovaném filmu Christophera Nolana toho zatím víme velmi málo. Věhlasný režisér, který stojí za trilogií Temný rytíř či za Dunkerkem, nechce nic zásadního prozradit, a tak jsou dostupné jen informace o hlavním hereckém obsazení. Jeden z herců, Robert Pattinson, se rozpovídal, proč Nolanovu nabídku přijal.

Sparťané se naladili na derby domácí výhrou nad Zlínem

Fotbalisté Sparty porazili v dohrávce 27. kola nejvyšší soutěže Zlín 2:0 a pojistili si třetí místo v tabulce. O sedmou výhru Letenských z osmi jarních zápasů se ve druhém poločase postarali Adam Hložek a Benjamin Tetteh. Zlín po třetí porážce za sebou zůstal devátý.

Třinec vyhrál v Plzni i podruhé, semifinálová série je srovnaná

Hokejistům Třince se v semifinálové sérii play off extraligy podařilo napodobit Plzeň, uspěli na jejím ledě i podruhé a díky vítězství 4:3 vyrovnali na 2:2 na zápasy. Po bezbrankové úvodní třetině vyhráli hosté druhou část 4:2. Dvě branky si v dresu vítězů připsal Ethan Werek, třemi body za gól a dvě nahrávky pomohl k úspěchu další útočník Erik Hrňa.

František Cinger: To byl Arnošt Lustig (ukázka z knihy)

Po Lustigově návratu z amerického exilu s ním František Cinger během dvaceti let strávil mnoho společných dnů a nocí, včetně besed nebo cest do koncentračního tábora Mauthausen či do Washingtonu, kde spisovatel a pedagog s rodinou bydlel a vyučoval. Ve svých vzpomínkách na Lustiga Cinger odhaluje jedinečnost tvůrce, který vlastní literární i filmovou tvorbu zasvětil...

Divadelní Flora láká na hvězdy českého i německého divadla

Hvězdy českého a německého divadla, ale i špičkové korejské tanečníky bude hostit v Olomouci letošní ročník Divadelní Flory. Divadelní přehlídka nabídne na desítce scén okolo 90 akcí. Kromě oceňovaných divadelních inscenací půjde také o řadu hudebních produkcí, filmů, besed či tvůrčích dílen, řekli v pondělí organizátoři festivalu.

Sázka na jistotu. Americké hokejisty povede opět kouč Blashill

Americké hokejisty povede na mistrovství světa stejně jako v předchozích dvou letech trenér Jeff Blashill. Pětačtyřicetiletý kouč Detroitu v NHL bude s národním týmem obhajovat bronz, který na minulém šampionátu v Dánsku vybojoval proti Švýcarsku po předchozím čtvrtfinálovém vítězství nad Českou republikou. Na předloňském turnaji skončil výběr USA pátý.

Hynek Zohorna se těší na další zápasy s oběma bratry

Na další zápasy po boku bratrů Tomáše a Radima se těší útočník Hynek Zohorna z finského Pelicans Lahti, který ve Znojmě doplnil hokejovou reprezentaci na startu třetího týdne přípravy před mistrovstvím světa na Slovensku. O účast se chce společně se sourozenci poprat. Se starším Tomášem by se podle ruských médií mohl od příští sezony potkat v jednom dresu i v...

Porazil rakovinu. Nyní se Miroslavu Táborskému konečně daří

Když prodělával rakovinu tlustého střeva, občas myslel na nejhorší. Herec Miroslav Táborský se ale úspěšně vyléčil a dnes byste na něm nic nepoznali, chodí pouze na povinné prohlídky. Pracuje na maximum, jde z jedné role do druhé a k tomu ještě moderuje. Je spokojený a skutečně šťastný.

Fenix CL26R je lucerna pro milovníky přírody

Prémiový výrobce LED svítilen, společnost Fenixlight, přichází na trh se zajímavou nabíjecí LED lucernou Fenix CL26R. Praktická novinka s vysoce jasnými bílými a červenými SMD diodami poskytuje světelný kužel do vzdálenosti až 25 metrů. K napájení lucerny slouží nabíjecí 18650 Li-ion akumulátor s kapacitou 2600 mAh, který je dobíjen přímo ve svítilně pomocí...

Inspekce opět odhalila nepravdivý údaj na masové sklenici

Inspektoři odhalili v několika obchodech v Česku masové konzervy a sklenice z Polska s nižším podílem masa, než výrobci či distributoři uvádějí. Ve všech třech odhalených výrobcích byl podíl masa nižší oproti údajům na etiketě o více než desetinu.