64 článků ze ČTVRTKA 11.4.2019

„Autor Matouš“ píše o iluzích, kterým podléháme

O pseudonymním autorovi knižní novinky Text (vyšla začátkem roku 2019) lze prozradit, že vystudoval filozofii a pracuje na pražském magistrátě. Na třetí straně své knihy prozrazuje, že jeho práce názvem a „aliasem“ odkazuje k teorii intertextuality, podle které je spisovatel jen prostředník reorganizující a reprodukující texty ze „sítě“.

Konec Ťoka a Novákové? Babišovi se přestali hodit!

Do pořadu Duel Jaromíra Soukupa přijal pozvání europoslance Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). V pořadu se probírala nejen aktuální témata, ale došlo také na diskuzi o změnách v české vládě, uprchlické krizi či kauze Michalákových.

Oslavovaný neúspěch

Izraelská sonda Beresheet dnes bohužel neuspěla při snaze o měkké přistání na Měsíci. Mise je i tak oslavována jako průkopnický počin. 11. dubna 23:15

Dvě třetiny jako bychom nebyli na ledě, zlobil se Zaťovič

Špatný výkon v první a druhé třetině stál podle útočníka Martina Zaťoviče za porážkou Brna v pátém zápase semifinále play off extraligy na ledě Liberce. Kometa je po prohře 2:5 na pokraji vyřazení, a pokud chce postoupit do finále, musí teď Severočechy dvakrát porazit. Zkušený útočník věří, že Brno to dokáže a bude usilovat o mistrovský hattrick.

První soukromá sonda k Měsíci byla zničena při pokusu o přistání

Během přistání se nejprve objevily problémy s telemetrií a později také s hlavním motorem, který měl zajistit hladké dosednutí sondy na povrch Měsíce. Později byla na krátkou dobu komunikace se sondou obnovena, už se však řítila příliš vysokou rychlostí k Měsíci. Sonda Beresheet nakonec zřejmě narazila do měsíčního povrchu velkou rychlostí a byla zničena.

Zeman: Pelikán se v kauze Nikulin podbízel velmoci

Prezident Miloš Zeman ocenil úterní verdikt Ústavního soudu (ÚS) ve prospěch údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO), který podle ÚS při vydání hackera do USA porušil Nikulinova práva, se podle Zemana podbízel zahraniční velmoci.

České hokejistky podlehly po boji ve čtvrtfinále domácímu Finsku

České hokejistky podlehly ve čtvrtfinále mistrovství světa domácím Finkám 1:3, přesto vyrovnaly konečným šestým místem historicky nejlepší výsledek. Tým kouče Petra Nováka sice vedl od 22. minuty díky brance Natálie Mlýnkové, ale ještě ve druhé třetině otočily stav Michelle Karvinenová a Susanna Tapaniová, výsledek dovršila Jenni Hiirikoskiová.

Slavia sehrála vyrovnanou partii, s Chelsea inkasovala až ke konci

Fotbalisté Slavie podlehli v úvodním čtvrtfinále Evropské ligy Chelsea 0:1 a jejich postupové šance se před odvetou za týden v Londýně výrazně snížily. Lídr české ligy hrál v Edenu většinu času s třetím týmem anglické Premier League vyrovnanou partii, ale v 86. minutě inkasoval gól hlavou od Marcose Alonsa.

Světová produkce vína vzrostla, vývoj ale nenásleduje poptávka

Celosvětová produkce vína v loňském roce vzrostla o 17 procent na téměř rekordní objem 292,3 milionu hektolitrů. Tento vývoj ale nenásleduje poptávka, jejíž růst se zastavil. Uvedla to Mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno (OIV). Výsledek je lepší, než činily odhady z loňského podzimu.

Liberec porazil Brno, Třinec otočil duel s Plzní

Hokejisté Liberce porazili v pátém zápase semifinále play-off extraligy Brno 5:2 a dělí je jedno vítězství od postupu do finále. Dvěma góly se na porážce šampiona z předešlých dvou let podíleli kapitán Bílých Tygrů Petr Jelínek a Tomáš Filippi. Série hraná na čtyři výhry bude pokračovat v sobotu na ledě Komety.

Zápasnice Hanzlíčková je vicemistryní Evropy

Zápasnice Adéla Hanzlíčková vybojovala na mistrovství Evropy v Bukurešti stříbrnou medaili. V dnešním finále váhové kategorie do 68 kilogramů podlehla světové šampionce Alle Čerkasovové z Ukrajiny 6:11. Český zápas slaví zisk medaile na ME po deseti letech.

V ostravské zoo se rozrostla skupina hulmanů posvátných

V ostravské zoologické zahradě se za posledních několik měsíců významně rozrostla skupina hulmanů posvátných. Díky narození sedmi mláďat má už 19 členů, čímž je nejen největší chovnou skupinou v Evropě, ale s výjimkou Indie i ve světě.

Odklad brexitu může české firmy stát miliardy

Odklad brexitu není pro české firmy dobrá zpráva, nejistota a odklady zvyšují jejich výdaje. Celkový dopad nákladů podniků na přípravy brexitu činí desítky miliard korun. Řekla to mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Eva Veličková.

Liberecké divadlo uvede komedii o nebezpečí srážky s blbcem

Drsná akční komedie Ujetá ruka od irského autora Martina McDonagha je novinkou libereckého Divadla F. X. Šaldy. V premiéře v Malém divadle ji uvede v pátek. Hru v překladu Ondřeje Sokola režíruje Jiří Š. Hájek. Je to komedie o nebezpečí srážky s blbcem, řekla dramaturgyně divadla Lenka Chválová.

Babiš: Čínské investice v ČR zatím nejsou zcela uspokojivé

Čínské investice v České republice zatím nejsou na zcela uspokojivé úrovni. Po jednání s čínským premiérem Li Kche-čchiangem to v Dubrovníku uvedl předseda české vlády Andrej Babiš. Podle něho je potřeba, aby se "bezpočetné návštěvy a kontakty promítly i do byznysu".

ŽIVĚ A ČESKY: Nejsilnější raketa současnosti startuje

Původně se měl Falcon Heavy od firmy SpaceX odlepit od floridské rampy 39A už dnes krátce po půl jedné ráno našeho času, jenže počasí bylo proti. Meteorologové sice udávali pohodovou pravděpodobnost dobrých podmínek 80 %, ale do ní nebyl započítán výškový vítr. Jeho vysoká rychlost, přesněji řečeno nebezpečné střihy větru v různých výškách nakonec...

Neymar se po třech měsících vrátil do tréninku PSG

Hvězdný brazilský fotbalista Neymar se dnes po tříměsíční pauze způsobené zraněním vrátil do přípravy Paris St. Germain. Do zápasu by podle médií mohl nastoupit nejdříve ve finále Francouzského poháru proti Rennes, které je na programu v sobotu 27. dubna. S lehkým tréninkem začal nejdražší hráč světa už minulý týden.