24 článků z NEDĚLE 28.4.2019

Ivan Fontana: Verše vykládané ebenem (ukázka z knihy)

„Posledními čtyřmi sbírkami jsem se vrátil k poezii, kterou jsem psal už před léty,“ konstatuje Ivan Fontana (vlastním jménem Mojmír Soukup) závěrem své obsáhlé sbírky dvou set osmdesáti osmi básní Verše vykládané ebenem.

Domácí mazlíček v kuchyni - ano či ne?

V českých domácnostech žije více než 2,2 milionů psů a 1,1 milionu koček...Dalo by se tedy říci, že v Evropě držíme primát. Domestikovaný pes jakožto nejstarší domácí zvíře je s námi minimálně 15 000 let, kočky se ale historicky člověka drží mnohem kratší dobu - méně než sto let. Psy si pořizují páry kromě jiného i jako náhradu dítěte. Psi i kočky......

Spektr-RG na Bajkonuru

Na kazašský kosmodrom dorazila 25. dubna cenná zásilka. Ve speciálním ochranném kontejneru sem přijel rentgenový teleskop Spektr-RG. Technici budou v dalších týdnech kontrolovat jeho stav, naplní nádrže palivem a připojí jej k nosné raketě Proton. Pokud se nic nepokazí, mělo by ke startu dojít 21. června letošního roku. Pro Rusko jde o velmi důležitou misi, jelikož ve...

ŽIVĚ: Třinec může získat titul, proti Liberci brzy srovnal

SLEDUJEME ON-LINE. Hokejisté Třince budou před svými fanoušky útočit na druhý extraligový titul v klubové historii. Oceláři v pátek porazili v druhém prodloužení Liberec a v sérii hrané na čtyři výhry vedou 3:2. Poslední dva zápasy se rozhodovaly až v prodloužení a pokaždé uspělo hostující mužstvo.

Sevilla i s Vaclíkem prohrála, zkomplikovala si boj o Ligu mistrů

UVNITŘ VÝSLEDKOVÝ SERVIS. Brankář Tomáš Vaclík nezabránil v 35. kole španělské ligy porážce Sevilly 0:1 na hřišti zachraňující se Girony. Jeho tým prohrál venku podruhé za sebou a zkomplikoval si boj o čtvrté místo, které zajišťuje účast v příštím ročníku Ligy mistrů.