24 článků z NEDĚLE 28.4.2019

Ivan Fontana: Verše vykládané ebenem (ukázka z knihy)

„Posledními čtyřmi sbírkami jsem se vrátil k poezii, kterou jsem psal už před léty,“ konstatuje Ivan Fontana (vlastním jménem Mojmír Soukup) závěrem své obsáhlé sbírky dvou set osmdesáti osmi básní Verše vykládané ebenem.

Domácí mazlíček v kuchyni - ano či ne?

V českých domácnostech žije více než 2,2 milionů psů a 1,1 milionu koček...Dalo by se tedy říci, že v Evropě držíme primát. Domestikovaný pes jakožto nejstarší domácí zvíře je s námi minimálně 15 000 let, kočky se ale historicky člověka drží mnohem kratší dobu - méně než sto let. Psy si pořizují páry kromě jiného i jako náhradu dítěte. Psi i kočky......

Spektr-RG na Bajkonuru

Na kazašský kosmodrom dorazila 25. dubna cenná zásilka. Ve speciálním ochranném kontejneru sem přijel rentgenový teleskop Spektr-RG. Technici budou v dalších týdnech kontrolovat jeho stav, naplní nádrže palivem a připojí jej k nosné raketě Proton. Pokud se nic nepokazí, mělo by ke startu dojít 21. června letošního roku. Pro Rusko jde o velmi důležitou misi, jelikož ve...

ŽIVĚ: Třinec může získat titul, proti Liberci brzy srovnal

SLEDUJEME ON-LINE. Hokejisté Třince budou před svými fanoušky útočit na druhý extraligový titul v klubové historii. Oceláři v pátek porazili v druhém prodloužení Liberec a v sérii hrané na čtyři výhry vedou 3:2. Poslední dva zápasy se rozhodovaly až v prodloužení a pokaždé uspělo hostující mužstvo.

Sevilla i s Vaclíkem prohrála, zkomplikovala si boj o Ligu mistrů

UVNITŘ VÝSLEDKOVÝ SERVIS. Brankář Tomáš Vaclík nezabránil v 35. kole španělské ligy porážce Sevilly 0:1 na hřišti zachraňující se Girony. Jeho tým prohrál venku podruhé za sebou a zkomplikoval si boj o čtvrté místo, které zajišťuje účast v příštím ročníku Ligy mistrů.

Mercedes má opět double, v Baku vyhrál Bottas před Hamiltonem

Velkou cenu Ázerbájdžánu formule 1 vyhrál Valtteri Bottas před obhájcem titulu a pětinásobným mistrem světa Lewisem Hamiltonem. Mercedes díky nim získal double i ve čtvrtém závodě sezony, což se mu povedlo jako teprve druhé stáji v historii šampionátu. Třetí místo v Baku obsadil Sebastian Vettel z Ferrari.

Česko Slovensko hledá sysly. Po zimním spánku je mapují odborníci i veřejnost

S přicházejícím jarem skončil zimní spánek syslů. Monitoring tohoto kriticky ohroženého savce může právě začít. Do terénu vyrazí odborníci na jižní Moravě i na západním Slovensku. Mapování syslů je ale velmi náročné, a tak odborníci uvítají pomoc veřejnosti. Sysel obecný je hlodavec, který více než polovinu roku prospí zimním spánkem. Protože je to... ...

Aňa Geislerová prozradila, co pouští svým dětem

I když se křest audioknihy Pohádkovník aneb Herci čtou své oblíbené pohádky uskuteční až 11. května na veletrhu Svět knihy 2019 na Výstavišti v Praze nám se podařilo zjistit, kdo ze známých tváří jim propůjčil svůj hlas.

Arsenalu se vzdaluje top čtyřka, schytal debakl v Leicesteru

Fotbalisté Arsenalu podlehli v 36. kole anglické ligy Leicesteru 0:3, prohráli potřetí za sebou a opět ztratili body v boji o čtvrté místo a účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Leicester udržel naději na sedmou příčku, na Wolverhampton ztrácí tři body.