58 článků z PONDĚLÍ 29.4.2019

Jako za nacismu. Americká karikatura rozezlila Izrael

Izraelce pobouřila antisemitská karikatura, která se minulý týden objevila v americkém deníku The New York Times. List se již omluvil, izraelský velvyslanec při OSN nicméně požaduje, aby deník pohnal k odpovědnosti ty, kteří jsou za zveřejnění kresby zodpovědní.

Bergamo se výhrou nad Udine přiblížilo Lize mistrů

Fotbalisté Bergama se po výhře 2:0 nad Udine vrátili v tabulce italské ligy na čtvrté místo, které zajišťuje start v Lize mistrů. Na pátý AS Řím, v němž působí český útočník Patrik Schick, má Atalanta čtyři kola před koncem náskok jednoho bodu.

Komunita jezídů nepřijme děti žen znásilněných islamisty

Komunita jezídů v Iráku nepřijme děti žen a dívek, které znásilnili bojovníci teroristické organizace Islámský stát (IS). Duchovní vůdci komunity to oznámili nedlouho poté, co se na veřejnost dostalo jejich dřívější prohlášení, ve kterém se naopak hovořilo o přijetí "všech přeživších". Informovala o tom agentura televizní stanice Al-Džazíra.

Katedrála Notre-Dame dostala "provizorní deštník"

Pařížská katedrála Notre-Dame, které při požáru z 15. na 16. dubna shořela střecha i krovy, už je plně chráněná před rozmary počasí. Na twitteru o tom informovala pařížská policejní prefektura. Do léta by měla nynější provizorní plachtu nahradit nová, na které bude podle list Le Monde fotografie původní střechy.

Vláda schválila poskytnutí ropy Unipetrolu ze státních rezerv

Vláda schválila poskytnutí ropy petrochemického holdingu Unipetrol ze státních hmotných rezerv. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Bližší informace k rozhodnutí neposkytla, materiál byl totiž projednáván v utajeném režimu.

GP v Brně znovu v ohrožení, stát schválil výrazně nižší dotaci

Stát dá na letošní ročník motocyklové Grand Prix České republiky v Brně 39 milionů korun místo požadovaných 65 milionů. ČTK to dnes řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS), na tiskové konferenci po jednání kabinetu to potvrdil ministr školství Robert Plaga (ANO). Součástí materiálu bylo i poskytnutí dotace filmovému festivalu v Karlových Varech. Ten by měl...

Umění a revoluci v Portugalsku a Československu ukazuje výstava v Praze

Překvapivé podobnosti, paralely i paradoxy převratných událostí Portugalska a Československa. Hranice svobodného kontinentu i hranice epochy – karafiátová a sametová revoluce jako první a poslední z „třetí vlny“ demokratických revolucí a jejich odraz ve výtvarném umění ukazuje výstava Galerie Hlavního města Prahy v Městské knihovně, která...

Kornfeil je po operaci klíční kosti připraven startovat v Jerezu

Motocyklový jezdec Jakub Kornfeil je připraven startovat ve víkendové Velké ceně Španělska v Jerezu i přesto, že si před dvěma týdny v americkém Austinu zlomil klíční kost a musel na operaci. V úterý proto podle původního plánu odletí do dějiště, ve čtvrtém dílu světového šampionátu nechce chybět.

Brněnský lunapark nabídne nezávislá divadla v kavárnách

Festival Brněnský lunapark představí v brněnských kavárnách nezávislé divadelní soubory, tentokrát naposledy. Desátý ročník festivalu totiž bude zároveň i tím posledním, jelikož kulturní program je běžně součástí kaváren, a není proto potřeba nadále festival organizovat, uvedli na stiskové konferenci pořadatelé akce ze spolku Kulturárium.

Zadlužený e-shop Zoot.cz chystá reorganizaci

Zadlužený e-shop s módou Zoot.cz se dohodl s většinou svých věřitelů na reorganizaci, při které se chce očistit od dluhů a připravit se na růst. Provozu e-shopu se situace nedotkne. Firma to v tiskové zprávě. Návrh na povolení reorganizace chce podat v nejbližších dnech k Městskému soudu v Praze.

Všichni fárali až do konce, ocenil pamětník Adamský

Spolu s dalšími pěti spoluhráči si útočník Martin Adamský vychutnal v neděli po osmi letech oslavy druhého titulu hokejistů Třince v historii. V závěru sezony po zranění dalšího pamětníka předchozího úspěchu obránce Lukáše Krajíčka vedl Adamský Oceláře jako kapitán. Společně s Krajíčkem také na ledě v neděli převzali Masarykův pohár.

Voják viněný z terorismu napsal u psychotestu bizarní esej

Voják Erik Eštu obžalovaný z teroristického útoku pohořel v psychotestech při výběrovém řízení ke chrudimským výsadkářům. U soud v Pardubicích to řekl podplukovník Ivo Zelinka, který byl zástupcem velitele chrudimských výsadkářů a velel řízení, jehož se Eštu účastnil.

Krúpa prohrál spor v kauze prodeje někdejších bytů OKD

Bývalá firma slovenského finančníka Pavola Krúpy prohrála spor ohledně prodeje někdejších bytů OKD. Ostravský okresní soud podle serveru Hlídací pes v polovině dubna zamítl žalobu podanou společností ARC equity services na firmy Residomo a RPG Industries.