37 článků ze STŘEDY 8.5.2019

Skvěle podávající Kvitová nedala francouzské soupeřce šanci

Tenistka Petra Kvitová dál kráčí na turnaji v Madridu za obhajobou titulu a drží letos antukovou neporazitelnost. I díky výbornému servisu si v osmifinále ve španělské metropoli poradila dvakrát 6:3 s Francouzkou Caroline Garciaovou a ve čtvrtfinále se utká s Nizozemkou Kiki Bertensovou.

Velká jízda, pochvaloval si po postupu kouč Budějovic Horejš

Jako velkou jízdu označil jarní počínání fotbalistů Českých Budějovic ve druhé lize jejich trenér David Horejš. Jihočeši zvítězili dvanáctkrát v řadě. Na jaře byli stoprocentní v 10 z 11 zápasů. Naposledy to potvrdili dnes s Chrudimí, kterou porazili 3:1 a zajistili si tím postup do nejvyšší soutěže.

V Benátkách byla zahájena výstava Stanislava Kolíbala

Stanislav Kolíbal zahájil 8. května svoji výstavu reprezentující Českou a Slovenskou republiku na 58. mezinárodní bienále umění – La Biennale di Venezia. Výstava Bývalé, nejisté, tušené rozvíjí klíčová témata Kolíbalovy tvorby, času a lability, jako kritické reakce na složitý politický a sociální kontext v Československu i v současnosti.

Pohádka Tottenhamu! Hattrick Moury vyrval Ajaxu finále z rukou

Kádr nabitý ofenzivně laděnými mladíky, střelecká pohoda, z posledních patnácti utkání třináct výher. To je vizitka mančaftu, který před vyřazovací částí tipoval na finalisty jen málokdo. Teď se sen stává realitou, nizozemskému týmu však stojí v cestě anglický klub Tottenham. Ten se nachází v herní nepohodě, navíc chybí zranění útočník Kane.

Trump: Rád cla na čínské zboží ponechám v platnosti

Donald Trump rád ponechá v platnosti cla na čínské zboží, protože jej těší, že podle jeho slov Spojeným státům ročně přivádějí do státní pokladny více než 100 miliard dolarů (2,3 bilionu korun). Americký prezident zároveň varoval Čínu, jejíž delegace bude ve Washingtonu ve čtvrtek a v pátek pokračovat v obchodních jednáních, ať se vzdá nadějí, že se bude...

Hra o trůny: první spin-off se začne natáčet koncem roku

Zatímco do úplného konce seriálu Hra o trůny už zbývají jen dvě epizody, přípravy na slibované spin-offy rovněž z produkce HBO jsou v plném proudu. Nové informace o chystaných projektech, kterých bylo ze začátku oznámeno hned pět, přinesl na svém osobním webu samotný autor knih, ze kterých Hra o trůny vychází – George R. R. Martin.

Otec prvního českého jaderného reaktoru by se 9. května 2019 dožil sta let

Československo bylo jednou z prvních zemí, které se rozhodly využít jaderné štěpení k výrobě elektřiny. Takzvaný mírový jaderný program začal v roce 1955 založením Ústavu jaderné fysiky ČSAV v Řeži a zahájením výuky jaderné fyziky a inženýrství na nově vzniklé fakultě – dnes jde o Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze (FJFI)....

Rakousko bude mít na šampionátu jedinou hvězdu z NHL

Jedinou posilu z NHL mají v nominaci na mistrovství světa na Slovensku hokejisté Rakouska. Švýcarský trenér Rakušanů Roger Bader bude spoléhat v útoku na Michaela Raffla z Philadelphie. Je jedním z osmi krajánků, z nichž dalších pět působí v elitních evropských ligách.

Dvojí kvalita potravin už v Česku neprojde, novela zákona o potravinách ji zakáže pod pokutou 50 milionů korun

Potraviny, které jsou pod stejným označením nabízeny v různých zemích Evropské unie, ale liší se svým složením, již nebude možné uvádět v České republice na trh. Ministerstvo zemědělství (MZe) to navrhne v připravované novele zákona o potravinách. Za porušení zákazu bude možné udělit pokutu až 50 milionů korun. ,,Díky tomu, že dvojí kvalitu zakážeme v......

Špatné vyhlídky: stále moc uhlí a málo čistých zdrojů

Desetkrát pomalejší, než by bylo potřeba, je tempo, jakým Vláda navrhuje rozvíjet obnovitelné zdroje. Odstavování uhelných zdrojů zaostává i za neambiciózními, jen čtyři roky starými vládními plány. Česko ve snižování emisí skleníkových plynů zcela selhává, ukazuje porovnání nejnovějších statistik. V reakci na nečinnost vlády a ignoraci vážnosti... ...

Herta Müllerová: Liška lovec (ukázka z knihy)

Když román Liška lovec Herta Müllerová v roce 1992 napsala, byl Ceauşescu už téměř tři roky mrtvý a jeho totalitní systém poměrně dobře zmapovaný. Autorka ale chtěla ukázat jiný děs, než jakým byly statistiky umučených, vyhnaných, znásilněných… Chtěla ukázat, jak diktatura ničí vnímání, jak propaganda likviduje význam řeči.