67 článků z ÚTERÝ 14.5.2019

Smart Cities Symposium Prague 2019

Datum: Čtvrtek, 23. Květen 2019 - Pátek, 24. Květen 2019Symposium Smart Cities Praha 2019 je pátá výroční konference, která je zaměřena na výměnu nápadů a osvědčených postupů v oblasti inteligentních měst. Pokrývá celou škálu témat, ze systémového hlediska, prostřednictvím sběru a zpracování dat, inteligentních sítí, až po multi agentových systémů a...

Obchodní spor USA a Číny: Trump podpoří farmáře

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa poskytne 15 miliard dolarů (téměř 344 miliard korun) jako výpomoc zemědělcům, jejichž produkty mohou být postiženy zostřující se obchodní válkou s Čínou. Jak má balíček pomoci vypadat, se ale blíže nevyjádřil.

Návrh zákona o eutanazii: jak vypadá jeho příprava?

Ve Sněmovně vzniká další návrh zákona o eutanazii. Na konferenci České lékařské komory (ČLK) na toto téma to řekli poslanci hnutí ANO Milan Brázdil a Věra Procházková. Asi 55 procent českých lékařů a 70 procent sester podle průzkumu, který byl na konferenci prezentován, s eutanazií souhlasí. V ČR se nyní eutanazie trestá jako vražda. Ve většině zemí je...

Co minuta, to střela. Italský hrdina odolával lotyšské smršti

Už samotná čísla o počtu střeleckých pokusů a úspěšných zákroků naznačují, že brankář Andreas Bernard předvedl při porážce svého týmu 0:3 s Lotyšskem výjimečný výkon. Kdo ale viděl utkání na vlastní oči, ví, že se italský gólman v úterý proměnil ve skutečného hokejového hrdinu své země.

ŽIVĚ: Švýcarsko a Německo směřují k další výhře

Po konci večerního programu pátého hracího dne mistrovství světa v ledním hokeji můžeme znát nové průběžné lídry základních skupin. V košické skupině A se střetnou Německo s Francií, našim západním sousedům stačí k posunu do čela uhrát dva body. Švýcarsko musí ve skupině B porazit Rakousko v základní hrací době, pokud chce na skóre předstihnout dosud...

Zemřel Rudolf Sekava, s transplantovaným srdcem žil 35 let

V pátek zemřel v jihlavské nemocnici Rudolf Sekava, nejdéle žijící člověk s transplantovaným srdcem v Česku. Lékaři mu voperovali nové srdce v roce 1984. Své třiaosmdesáté narozeniny by oslavil tuto středu 15. května. Zprávu o jeho úmrtí, kterou zveřejnil server iDNES.cz, ČTK potvrdila mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová.

Vzkaz Česku a Belgii: Ohrožení uprchlíci nepůjdou vyhostit

Uprchlíci, kterým v domovské zemi hrozí pronásledování, nemohou být ze zemí Evropské unie vyhoštěni ani poté, co zde spáchají závažný trestný čin. Konstatoval to Soudní dvůr EU, na nějž se obrátily soudy z Česka a Belgie s otázkou, zda vyhoštění neodporuje příslušným mezinárodním úmluvám.

Liberec vyloupil Baník a přiblížil se Evropě. Dukla sestupuje

Fotbalisté Dukly po osmi letech opouštějí první ligu. Pražané v třetím kole nadstavby ve skupině o záchranu prohráli v Karviné 0:3 a dva zápasy před koncem sezony už nemají šanci opustit poslední místo v tabulce, které jako jediné znamená přímý sestup z nejvyšší soutěže. Dva góly Slezanů dnes dal Tomáš Wágner a jednou se trefil Dávid Guba, za bezbrankového...

Británie představila novou minci se slavným detektivem

Britská královská mincovna představila novou minci v hodnotě padesáti pencí, na níž je zobrazen Sherlock Holmes i se svou slavnou dýmkou a loveckou čapkou. Mince byla vydána u příležitosti 160. výročí narození spisovatele Arthura Conana Doylea, který literární postavu soukromého detektiva stvořil, napsal server Sky News.

Hokejisté měli na MS volný den, Gulaš s Faksou ale trénovali

Čeští hokejisté měli v úterý v dějišti mistrovství světa v Bratislavě volný den. A nejen co se zápasového programu týká. Od trenérského štábu v čele s Milošem Říhou dostali volno až do večera, aby si mohli po úvodním náročném programu tří zápasů ve čtyřech dnech od hokeje odpočinout. Útočníci Radek Faksa s Milanem Gulašem, kteří se k mužstvu připojili...

Na přelomu května a června se uskuteční festival dětské literatury

Jubilejní 10. ročník festivalu Děti, čtete?, který je přehlídkou toho nejlepšího, co se v tuzemské dětské literatuře za poslední rok odehrálo, se uskuteční 30. května až 1. června. Festival. Podílejí se na něm nakladatelství z celé republiky: Albatros, Akropolis, Abramis, Baobab, Běžíliška, Cattacan, Cesta domů, Host, Paseka, Pikola, Pop-Pap, Portál a...

Vražda Roma z Chomutova: Nejvyšší soud zasáhl do případu

Nejvyšší soud v Brně (NS) zasáhl do případu předloňské vraždy řidiče dodávky na sídlišti v Chomutově. Za zastřelení řidiče si sedmileté vězení odpykával Petr Benda. Podle serveru Aktuálně.cz ale Nejvyšší soud nařídil jeho převezení do vazby v Litoměřicích. V praxi to znamená, že pravomocný rozsudek byl minimálně zrušen, píše Aktuálně.cz.

Celebrity, které mají stejné příjmení

Jsou známí, populární a zároveň nosí stejné příjmení. Avšak nenechte se zmást, nejedná se o příbuzné, nýbrž jde o pouhou shodu jmen. Pojďme si shrnout, které slavné české osobnosti bývají často mezi sebou mylně zaměňovány nebo považovány za příslušníky jedné rodiny.

Míra nezaměstnanosti v Británii je nejníže od 70. let

Míra nezaměstnanosti v Británii za první tři měsíce do konce března klesla na nejnižší úroveň od poloviny 70. let. Tento vývoj podpořil názory, že kvůli nejistotě pramenící z odchodu Británie z Evropské unie se firmy přiklánějí spíš k najímání nových lidi než k dlouhodobým investicím do zařízení.

Babiš peníze na výstavbu nové nemocnice neslíbil

Premiér Andrej Babiš (ANO) při návštěvě Zlínského kraje peníze na výstavbu zvažované krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích neslíbil. Podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) však kraj na investici za osm miliard korun peníze má.

Platební bilance skončila přebytkem 214,6 milionu

Běžný účet platební bilance, tedy souhrn všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, skončil letos v březnu přebytkem 214,6 milionu korun. Oproti předchozím měsícům přebytek několikanásobně klesl.