66 článků ze STŘEDY 22.5.2019

P. Poc: Vymírání druhů není sranda. Pracuju na řešení s Evropskou komisí

Stav přírody se dle světových studií rapidně zhoršuje. Jak na tom ale ve skutečnosti Evropa je? Kvůli zastaralosti a chybějícím informacím nikdo přesně neví. Český europoslanec Pavel Poc proto s Evropskou komisí připravuje robustní přehodnocení, kterým nastaví rámec nové politice. Výsledky nejnovější analýzy Mezivládní vědecko-politické platformy pro... ...

Porošenko se cítí být politicky pronásledován

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko se cítí být "politicky pronásledován" kvůli tomu, že se hned po odchodu z nejvyšší funkce na začátku týdne stal objektem několika vyšetřování. V krocích úřadů vidí počátek kampaně před parlamentními volbami.

Vrána se propadá sestavou. Kdo bude proti Němcům chytat?

Čeští hokejisté se ve čtvrtek na mistrovství světa v Bratislavě pokusí přerušit sérii čtvrtfinálových porážek z posledních let. Mezi nejlepší kvarteto prošli naposledy na domácím šampionátu v Praze 2015. Zápas s držiteli olympijského stříbra z Pchjongčchangu začne ve 20:15.

Slavia po lize ovládla i pohár, ve finále si poradila s Ostravou

SLEDOVALI JSME ON-LINE. Fotbalisté Slavie obhájili vítězství v domácím poháru. Pražané ve finále MOL Cupu v Olomouci porazili Ostravu 2:0 a poprvé v samostatné historii a po 77 letech získali double. V neděli červenobílí po bezbrankové remíze na hřišti Baníku oslavili ligový titul. Skóre v Olomouci otevřel v 37. minutě z penalty Tomáš Souček a pojistku přidal v 78....

Intenzivní zemědělství nadále kontaminuje podzemní vodu dusičnany

Dusičnany se v přírodě vyskytují přirozeně, ale ve větších koncentracích jsou ve vyspělých zemích také jedním z nejběžnějších kontaminantů. V lidském těle se mohou redukovat na dusitany, které po vstřebání do krve zabraňují vstřebávání kyslíku, což je nebezpečné zejména pro děti a těhotné ženy. V odborném časopise Hydrogeology Journal vyšla studie...

Stoltenberg: Příští summit NATO bude v Londýně

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg oznámil, že příští summit Severoatlantické aliance se uskuteční letos 3. a 4. prosince v Londýně. V Británii si zástupci členských zemí připomenou 70. výročí existence aliance.

Dcera Karla Zemana pokřtila audioknihu Cesta do pravěku

Výtvarnice Ludmila Zemanová, dcera režiséra Karla Zemana, ve středu v pražském Muzeu Karla Zemana pokřtila audioknihu Cesta do pravěku. Křest audioknihy s vypravěčem Oldřichem Kaiserem, který byl druhým z kmotrů, byl vyvrcholením akce Cesta do pravěku.

Trump reagoval na tvrzení Pelosiové: Nic neskrývám

Americký prezident Donald Trump odmítl slova předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, že se snaží něco skrývat. Trump měl s demokratkou Pelosiovou a šéfem menšinových demokratů v Senátu Chuckem Schumerem v Bílém domě hovořit o modernizaci infrastruktury.

Na ostravské fórum Meltingpot přijede spisovatel Tuvia Tenenbom, který nenávidí politickou korektnost

Americko-izraelský spisovatel Tuvia Tenenbom, vůdčí osobnost bioartu Joe Davis, vizionář a kritik digitální revoluce Andrew Keen, novinářské legendy CNN Ingrid Formanek a Jim Clancy, vůdce amazonského kmene Manari Ushigua, evangelický pastor Mark Gungor, skladatelka a bývalá vokalistka Madonny Donna de Lory, filozof Alain de Benoist, Oshův osobní přítel, hudebník, malíř a...

Opory Slavie, Boleslavi a Plzně. Kdo se stane hráčem sezony?

V nominaci na nejlepšího hráče první fotbalové ligy jsou záložníci Patrik Hrošovský z Plzně, Tomáš Souček z mistrovské Slavie a útočník Nikolaj Komličenko z Mladé Boleslavi. Vítěz ankety Ligové fotbalové asociace (LFA) bude oznámen v pondělí na galavečeru v Národním domě na Vinohradech.

Mayová přežila další krizi, výbor poslanců proti ní nezakročil

Vedení vlivného výboru britských konzervativních poslanců nezměnilo stranická pravidla a neumožnilo ihned znovu hlasovat o vyslovení nedůvěry premiérce Therese Mayové. Ta podle informací britských médií navzdory odporu členů vlastního kabinetu rezignovat nehodlá a plánuje pokračovat ve čtvrtém pokusu prosadit svůj brexitový plán.

Více než polovina kapitálu v českých firmách je ze zahraničí

Zahraniční kapitál v českých firmách činí 1,25 bilionu korun, a tvoří tak 60 procent jejich veškerého kapitálu. Zhruba bilion korun pochází ze zemí EU, z toho 877 miliard ze zemí eurozóny. Kapitál ze zemí EU tak tvoří 48 procent veškerého kapitálu firem v ČR a 80 procent veškerého zahraničního kapitálu v Česku.

Žár, kterému chybí jiskra

Prozaická miniatura o mistrovství světa v saunování od švýcarského spisovatele Josepha Incardony Žár slibuje senzační dvojici hlavních postav, černý humor i dynamické vyprávění. Ani jednoho se však v krátkém textu nedočkáme.

Česko má hrát v Unii aktivní a odpovědnou roli, míní ústavní činitelé

Budoucnost České republiky je spojena s Evropskou unií, uvedli čeští ústavní činitelé ve společném záznamu, který zveřejnili po schůzce ke koordinaci zahraniční politiky. Česko má podle nich hrát v příštích měsících po volbách do Evropského parlamentu, které budou pro určování budoucnosti unie klíčové, aktivní, odpovědnou a sjednocující roli.

V ČR se poprvé koná kongres Federace evropských nakladatelů

V Moravské zemské knihovně uskuteční kongres Federace evropských nakladatelů (FEP) sdružující 29 vydavatelských svazů z jednotlivých členských zemí EU. Zabývat se mimo jiné bude zkušenostmi s vymáháním autorských práv v takzvaných třetích zemích nebo zákazem zeměpisného blokování při online obchodování e-knih, tedy diskriminací na základě místa pobytu...

Raketa Vulcan je o krok blíž k realizaci

Odborníci z firmy United Launch Alliance dokončili významný milník - uzavřeli totiž kritické přezkoumání systémového návrhu CDR (Critical Design Review) nové rakety Vulcan s horním stupněm Centaur. CDR na systémové úrovni je vůbec posledním zhodnocením celkového návrhu rakety. „Je to mimořádný úspěch pro náš tým a významný milník ve vývoji rakety. Je to...