72 článků ze STŘEDY 29.5.2019

Čech se trofejí nerozloučil. Chelsea nedala Arsenalu ve finále šanci

UVNITŘ ON-LINE. Fotbalisté Arsenalu s loučícím se brankářem Petrem Čechem ve finále Evropské ligy v Baku podlehli londýnskému rivalovi Chelsea vysoko 1:4. Bývalá jednička české reprezentace tak poslední zápas profesionální kariéry neoslavila ziskem trofeje. "Blues" soutěž vyhráli podruhé v historii a poprvé od roku 2013, kdy byl v týmu i Čech.

Zemřel spisovatel a bývalý politický vězeň Jiří Stránský

Ve věku 87 let ve středu zemřel spisovatel, scenárista, překladatel a bývalý politický vězeň Jiří Stránský. Informaci serveru Deník N potvrdil předseda Českého centra mezinárodního PEN klubu Jiří Dědeček. Stránský je například autorem knihy Zdivočelá země, podle níž vznikl stejnojmenný televizní seriál. Ve svých dílech čerpal z vlastních zkušeností...

Dobřichovický zámek ožije muzikálem Noc na Karlštejně

Dobřichovický zámek v sobotu ožije muzikálem Noc na Karlštejně v podání souboru složeného z poberounských ochotníků z okolí dolní Berounky i profesionálních herců. Muzikál má za sebou 13 letních sezon a zhlédlo ho kolem 90 tisíc lidí po celé ČR i na Slovensku.

NGTS-4b je zakázaná planeta s nejmělčí hloubkou tranzitu

Projekt NGTS ulovil 920 světelných let od nás velmi zajímavý kousek. Exoplaneta NGTS-4b má velikost 3krát větší a hmotnost 20krát větší než Země. Lepší je srovnání s Neptunem. Planeta je zhruba o 20 % menší. Srovnání s Neptunem je velmi důležité. Exoplaneta totiž obíhá okolo své hvězdy s periodou 1,3 dní. Jedná se o oblast, […] The post NGTS-4b je zakázaná...

Predĺžený úder tureckej pechoty

Na výstave IDEF 2019 boli predstavené novinky tureckého obranného priemyslu. Časť z nich by v prípade zavedenia do výzbroje zvýšila efektivitu bojovej činnosti tureckej pechoty po vysadení z obrnených vozidiel.

Na plný plyn: automobiloví Butch a Sundance, láká režisér

Jedním z vážných kandidátů na Oscary by se podle odhadů v Hollywoodu mohl stát připravovaný snímek režiséra Jamese Mangolda Na plný plyn. Půjde o životopisné drama točící se kolem památného 24hodinového závodu v Le Mans v roce 1966. Hlavní role obstarají oscaroví herci Matt Damon (Dobrý Will Hunting) a Christian Bale (Fighter). Server Entertainment Weekly (EW)...

Čtyři patra Máje si začnou pronajímat menší prodejci

Prostory pražského obchodního domu Máj, které v posledních měsících vyprázdnilo Tesco, si začnou od června pronajímat menší prodejci. Nový majitel domu, firma Amádeus Real, bude rok a půl nabízet čtyři nadzemní patra na krátkodobé pronájmy, mezitím bude plánovat rekonstrukci.

Přestřelka v Brně. Po divoké remíze má blíž k záchraně Příbram

V úvodním barážovém utkání o účast v první fotbalové lize remizovala Zbrojovka Brno s Příbramí 3:3. Brnu se málem podařil dokonalý obrat, už po jedenácti minutách totiž prohrávalo 0:2 brankami Matouška a Kodra. Domácí se ale nevzdali, ještě do poločasu po trefách Magery a Šumbery snížili a ve druhé půli je k výhře přiblížil opět Magera, ale v předposlední...

Slavia neměla v poháru kopat penaltu. Chybovalo se i v Ďolíčku

Podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR dali fotbalisté Slavie ve finále domácího poháru s Ostravou vítězný gól z chybně nařízené penalty. Hlavní sudí Petr Ardeleanu nesprávně posoudil zákrok Václava Procházky na Michaela Ngadeua v 36. minutě jako faul a odpískal pokutový kop, z nějž záložník Pražanů Tomáš Souček otevřel skóre. Slávisté ve finále...

Pražská zoo pošle tři pelikány bílé do Londýna

Pražská zoologická zahrada ve čtvrtek ráno pošle do Londýna tři pelikány bílé. Žít budou u jezírka v královském parku St. James's, který je na dohled od Buckinghamského paláce. Praha takto nepřímo pelikány věnuje britské královně Alžbětě II. už potřetí.

Čeští filharmonici mají specifickou DNA, řekl dirigent Langrée

Čeští filharmonici mají podle světově uznávaného francouzského dirigenta Louise Langréeho specifickou DNA a identitu. Nejznámější český orchestr má ve svém zvuku vřelost a barvu, okamžitě je poznat, že hraje právě on, řekl dirigent na tiskové konferenci festivalu Pražské jaro

Mondelez chce vyrábět sušenky jen z pšenice pěstované šetrně

Všechny sušenky v Evropě chce společnost Mondelez vyrábět v roce 2022 pouze z pšenice pěstované s minimálním použitím pesticidů a umělých hnojiv. Na polích pěstitelů, kteří tuto speciální pšenici pro koncern dodávají, je část plochy ponechána jako luční pás a mez pro opylovače.

Schillerová: Proč chybí peníze na sociální služby?

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) chce vědět, v čem tkví problém s financováním sociálních služeb, když stát na ně dává každý rok více peněz. Před poslanci se při mimořádné schůzi ohradila proti výtkám, že je nynější vláda ANO a ČSSD asociální. Kabinet podle ministryně sociální služby nepodceňuje.

Kubalík odchází do NHL, podepsal roční smlouvu s Chicagem

Hokejový útočník Dominik Kubalík odchází ze švýcarského klubu Ambri-Piotta do NHL do Chicaga, s kterým podepsal roční smlouvu na 925 tisíc dolarů. Blackhawks získali práva na třiadvacetiletého vítěze produktivity základní části NLA z uplynulé sezony na konci ledna z Los Angeles. Kubalík bude bojovat o premiéru v nejlepší lize světa.

Klicperovo divadlo uvede černou "coenovskou" komedii Finský kůň

Černou komedii dramatičky Sirkku Peltoly Finský kůň uvede poprvé u nás Klicperovo dicadlo v Hradci Králové. Hra z roku 2004 je prvním dílem volné trilogie o finském venkovu, pojednává o životě jedné rodiny kdesi ve finském vnitrozemí a na osudech jejích členů reflektuje vstup Finska do Evropské unie. České premiéry v režiii Petra Šindla se dočká 1....

Plíšková i Vondroušová postoupily do třetího kola

Světová dvojka Karolína Plíšková i devatenáctiletá Markéta Vondroušová uspěly ve středečních zápasech druhého kola grandslamového Roland Garros. Plíšková porazila Slovenku Kristínu Kučovou dvakrát 6:2 a už má jistotu, že minimálně obhájí loňské třetí kolo.

Stroje Boeing 737 MAX možná nevzlétnou dřív než v srpnu

Letouny 737 MAX americké společnosti Boeing se možná nevrátí do vzduchu dřív než v srpnu. Předpokládá to generální ředitel Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) Alexandre de Juniac. Rozhodnutí je ale v rukou regulačních úřadů, upozornil.

Kalousek dělá dusno v TOP 09. Pohřbí vlastní stranu?

Pořádné dusno dělá uvnitř TOP 09 Miroslav Kalousek. Kvůli jeho neutichající kritice mířené dovnitř strany mu už někteří členové nemohou přijít na jméno. Navíc se obávají, že svým destruktivním chováním může stranu pohřbít ve chvíli, kdy se daří budovat partnerství se STAN a dalšími stranami na středopravé ose politického spektra.