20 článků ze SOBOTY 1.6.2019

V Berlíně to vřelo. Sešli příznivci Izraele i Palestiny

Asi tisícovka odpůrců Izraele se shromáždila v Berlíně na demonstraci u příležitosti Dne Al-Kuds (arabsky Jeruzalém). Další stovky lidí včetně předních německých politiků, zástupců Izraele a německé židovské obce se sešly na několika protidemonstracích.

Po nezdarech životní turnaj. Češka prožívá tenisový sen

Životní singlový úspěch Kateřiny Siniakové přišel na Roland Garros v sezoně, ve které dlouho ve dvouhře prohrávala. Třiadvacetiletá tenistka ale neztrácela víru a odměnou jí je dnešní pařížský skalp světové jedničky Japonky Naomi Ósakaové a první postup do osmifinále grandslamu. Do druhého týdne některého z turnajů velké čtyřky se Siniaková ve dvouhře...

Fejeton Martina Patřičného o plakátu a obálce

Hana Hegerová někdy zpívala, jak lepič od cirkusu lepí plakát se dvěma slovy – Dnes naposled. Představuju si ten plakát: šapitó, manéž, koně nebo co všechno na něm původně bylo a přes to velkým písmem ta dvě slova. Cirkus zítra balí a lepič zamilovaný do krasojezdkyně se přesune s ním. Ti ostatní, co jsou zamilovaní taky, muži do akrobatek a ženy do krotitelů a...

Oregon legalizoval marihuanu. Po pěti letech je jí zaplaven

Americký stát Oregon je zaplaven marihuanou, podle znalců by trvalo přes šest let, než by se v celém objemu spotřebovala. Napsala to agentura AP. Oregon, který leží na severozápadě Spojených států, legalizoval užívání marihuany před pěti lety. Teď se snaží příval drogy omezit.

V Chebu se zřítil historický dvouplošník

Na letišti Horní Dvory na východním okraji Chebu spadlo dnes odpoledne malé letadlo. Byl to historický dvoumístný dvouplošník, sdělil mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Podle policejní mluvčí Soni Podlahové v letadle letěl muž a žena, muž utrpěl zranění hlavy. Záchranáři mu přivovali vrtulník.

Lidickou galerii zdobí téma chemie

Na zahradě za Lidickou galerií je rušno i když prší a kolem postavených stanů stojí na trávě voda. Přesto sem v úterý 28. května přišlo více než pět set lidí, aby se zúčastnili slavnostního ocenění a vernisáže 47. ročníku Mezinárodní dětské výstavy.

Carapaz udržel před závěrečnou časovkou Gira dvouminutové vedení

Ekvádorský cyklista Richard Carapaz udržel v předposlední 20. etapě Gira d'Italia dvouminutové vedení před Italem Vincenzem Nibalim a už jen nedělní časovka na 17 km ve Veroně ho dělí od celkového triumfu. Závěrečnou etapu s hromadným startem vyhrál po přejezdu Dolomit Španěl Pello Bilbao, lídr Carapaz dojel čtvrtý těsně před Nibalim.

Jednou z obětí páteční střelby v Curychu je Češka

Jednou ze dvou obětí páteční střelby v Curychu je osmatřicetiletá Češka. S odvoláním na místní úřady o tom dnes informoval švýcarský tisk. Šedesátiletý Švýcar zadržoval jako rukojmí ve svém bytě dvě ženy a vyhrožoval, že je zastřelí. Policie po vniknutí do bytu našla všechny tři osoby mrtvé. Druhou mrtvou ženou je 34letá Švýcarka.

Vlak se rozjel na špatnou stranu, desítky zraněných

Automaticky řízený vlak se dnes na místní lince v japonské Jokohamě rozjel z nádraží na špatnou stranu a narazil do kolejového nárazníku. Při srážce bylo zraněno 20 lidí, z toho tři těžce. Nikdo ale není v ohrožení života, informuje agentura Kjódó s odkazem na sdělení místních hasičů.

Komličenko vystřelil Boleslavi evropské poháry

Fotbalisté Mladé Boleslavi si zajistili účast v 2. předkole Evropské ligy. Vítěz skupiny o Evropu v premiérovém kvalifikačním utkání zvítězil na hřišti pátého týmu nadstavbové skupiny o titul Baníku Ostrava 1:0. Jediný gól vstřelil ve 12. minutě nejlepší kanonýr soutěže ruský útočník Nikolaj Komličenko a svůj střelecký účet v ligové sezoně zakončil na...

Počet žlutých vest klesl. Vrátíme se silnější, slibuje demonstrantka

V Paříži se dnes sešlo asi 1000 až 2000 příslušníků hnutí takzvaných žlutých vest, tedy méně, než minulou sobotu, informuje agentura AFP. Počet demonstrantů po celé Francii v posledních týdnech klesá. Podle francouzského ministerstva vnitra se dnes pochodů v zemi zúčastnilo celkem 3200 lidí. Řada účastníků však tvrdí, že hnutí zdaleka neumírá.

Elton John kritizuje ruskou cenzuru životopisného filmu

Britský hudebník Elton John a tvůrci životopisného filmu Rocketman o jeho umělecké dráze odsoudili krok ruského distributora, který hodlá v Rusku promítat cenzurovanou verzi snímku. Napsali to v prohlášení, které se v pátek objevilo na sociálních sítích.