73 článků ze STŘEDY 5.6.2019

Ronaldo dal Švýcarsku hattrick a poslal Portugalsko do finále

Fotbalisté Portugalska postoupili do finále premiérového ročníku Ligy národů. Úřadující mistři Evropy v úvodním semifinále Final Four v Portu porazili Švýcarsko 3:1 díky hattricku hvězdného kapitána Cristiana Ronalda. Svěřenci Fernanda Santose si v neděli zahrají o trofej proti lepšímu ze čtvrteční dvojice Nizozemsko - Anglie.

Házenkářky prohrály v Černé Hoře a MS jim o jeden gól uteklo

České házenkářky si na prosincovém mistrovství světa nezahrají. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného v odvetě play off kvalifikace prohrály v Černé Hoře 23:25 a po domácím vítězství 26:24 vinou nižšího počtu branek vstřelených venku přes velkého favorita nepostoupily. K účasti na šampionátu reprezentantkám chyběl jeden gól.

Brasília: Moderní architektura ukrytá uprostřed pralesa

Jiskření a rivalita mezi Pardubicemi a Hradcem Králové jsou v našich končinách dostatečně známé. A co teprve, když se do podobných vztahů dostanou dvě největší města celé země! Třenicí o to, které z nich se stane metropolí, je více než dost. Montreal a Toronto. New York a Philadelphia. Sydney a Melbourne. Všechna tato města...

Čtyři velké frakce v EP chtějí definovat, co spolu chtějí docílit

Směrem k těsnější spolupráci se posunují čtyři velká politická uskupení v Evropském parlamentu - lidovci z EPP, socialisté (S&D), liberální frakce ALDE a frakce evropských Zelených. Na svém dnešním už druhém jednání od nedávných voleb do europarlamentu si tyto frakce domluvily způsob, jakým se chtějí dobrat ke "společné ambici" pro příštích pět let.

V Praze je k vidění tvorba představitelů hnutí Fluxus

Výstava ZVUKY KÓDY OBRAZY: Akustický experiment ve vizuálním umění, kterou je možné zhlédnou do 13. října v Domě u kamenného zvonu v Praze, představuje průřez dějinami zobrazení zvuku a zvukového experimentu od doby avantgardy po současnost. Výběr děl téměř sedmdesáti autorů zahrnuje širokou škálu forem od abstraktních obrazů a nekonvenčních partitur přes...

Trumpova popularita roste. Vzhlíží k němu krajní pravice

Popularita amerického prezidenta Donalda Trumpa ve Francii vzrostla. Vyplývá to z ankety, kterou dnes zveřejnil server Huffington Post. Výsledky průzkumu institutu YouGov ukazují, že ačkoliv je Trump v zemi dlouhodobě neoblíbený, prezidenta vnímají stále pozitivněji hlavně příznivci krajní pravice. Názor na prezidenta USA francouzskou společnost rozděluje, napsal server.

Sudetoněmecký sjezd se obejde bez zástupců české vlády

Letošního sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), který se od pátku do neděle koná v bavorském Řezně, se stejně jako loni nezúčastní žádný člen české vlády. ČR tak bude na sjezdu oficiálně zastupovat velvyslanec v Německu Jan Podivínský.

Vídeň nasazuje první plně elektrický popelářský vůz

Odváží odpad a přitom nevypouští žádné zplodiny. Do ulic Vídně vyjel první popelářský vůz s čistě elektrickým pohonem. Dojezd oranžového vozu má přesáhnout 100 kilometrů a baterie mají vydržet celý den. Město Vídeň vozidlo představilo v průběhu klimatické konference, kterou v rakouské metropoli spolupořádal herec a bývalý kalifornský guvernér Arnold......

Festival Opera Nova 2019 zahájí jeho patronka Soňa Červená

Patronkou prvního ročníku přehlídky současného hudebního divadla Opera Nova bude legendární pěvkyně Soňa Červená. Festival navazující na loňský nultý ročník se uskuteční ve dnech 23. až 27. června na Nové scéně v Praze, v kostele sv. Anny na Anenském náměstí a na náměstí Václava Havla.

Kuciakovu vraždu si prý objednal rusky mluvící cizinec

Jeden z obviněných v případu loňské vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka podle televize Joj vypovídal, že usmrcení reportéra si objednal rusky mluvící cizinec. Policii to prý uvedl s odvoláním na vyjádření dalšího obviněného. Z vraždy Kuciaka policie dříve obvinila dohromady pět osob, jako objednavatele označila kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera....

Basketbalistky přesvědčivě zdolaly Portugalsko

České basketbalistky porazily v pražské hale Královka Portugalsko 61:49 a připsaly si na třetí pokus v přípravě na mistrovství Evropy první výhru. Se stejným soupeřem se tým trenéra Štefana Svitka utká ve čtvrtek opět na Letné od 18:00.

Fotbalová lvíčata si v přípravě poradila s Rusy, trefil se Šašinka

Čeští fotbalisté do 21 let v prvním ze dvou přípravných zápasů na soustředění v Rakousku porazili Rusko 1:0 a neprohráli ani ve třetím utkání pod vedením trenéra Karla Krejčího. Jediný gól dal v Leogangu ve 45. minutě útočník Baníku Ostrava Ondřej Šašinka. V neděli si mladíci zahrají se Slovenskem.

Úklid Mount Everestu: výprava snesla mrtvoly i odpadky

Speciální úklidová výprava nepálských horolezců snesla z oblasti Mount Everestu 11 tun nejrůznějších odpadků starých až desítky let a také čtyři mrtvoly. Ani jedna z těchto obětí hor zatím nebyla identifikována a není ani známo, kdy zemřely. Podle tiskových agentur o tom informoval představitel ministerstva turistiky Dandu Raj Ghimire.