55 článků ze ČTVRTKA 13.6.2019

Svým uměním neobtěžoval. Zemřel akademický malíř Petr Vaněček

Poslední květnový den zemřel v pouhých šedesáti letech akademický malíř Petr Vaněček. Maloval abstraktní plátna, byl nedílnou součástí pražského undergroundu, kavárenské společnosti byl znám jako autor výzdoby kaváren Velryba a Jericho. Zveřejňujeme text jeho dobré přítelkyně Jany Hradilkové, která jej přednesla na malířově pohřbu.

30 nejpopulárnějších mobilních aplikací světa spotřebuje stejně energie, jako celé Irsko

Atos ve spolupráci se startupem Greenspector změřil, že 30 nejpopulárnějších mobilních aplikací světa spotřebuje dohromady 20 TWh energie, což je stejně jako celé Irsko...Společnost Atos seřadila třicítku nejoblíbenějších mobilních aplikací světa podle spotřeby energie. Mobilní aplikace využívá 5 miliard uživatelů mobilních telefonů po celém světě. Postupem......

Společnost PIZZA DEL MONTE s.r.o. dostala další pokutu za porušení zákona o obalech. Tentokrát 90 tisíc korun

Společnost PIZZA DEL MONTE s.r.o., zabývající se prodejem na místě vyráběných potravin (pizza, gyros, zeleninové saláty, teplá jídla) a nápojů porušila zákon o obalech. Za to jí inspektoři z České inspekce životního prostředí, Oblastního inspektorátu České Budějovice uložili pokutu 90 tisíc korun, která nabyla právní moci 10. května 2019. ,,V listopadu 2018......

Stupně vítězů na OH 2020 budou z recyklovaných plastů

Organizátoři olympijských her v Tokiu 2020 už dříve oznámili, že nejlepší sportovci budou dostávat medaile vytvořené z vyřazených elektronických přístrojů. Nyní pořadatelé uvedli, že z recyklovaného materiálu - a to z plastu - budou i stupně vítězů. Nevyužité plastové výrobky z domácností budou moci japonští občané od 13. června odevzdávat do... ...

V Novém Boru testují novou metodu zavlažování stromů v ulicích

Novou metodu zavlažování stromů pomocí speciálních vaků s vodou testují v ulicích v Novém Boru na Českolipsku. Jako první dostaly "zavlažovací sukýnky" dvě téměř stoleté lípy na náměstí Míru, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Radmila Pokorná. U každé z lip jsou čtyři vaky o objemu až 90 litrů. Voda se uvolňuje postupně, což zajišťuje efektivnější... ...

Úřad žádá propuštění Trumpovy poradkyně. Je neuctivá

Americký federální úřad, který dohlíží na chování státních úředníků, doporučil Bílému domu, aby propustil poradkyni prezidenta Donalda Trumpa Kellyanne Conwayovou. Obvinil ji, že opakovaně porušovala zákony, když loni v televizi a na sociálních sítích urážlivě kritizovala opoziční kandidáty do Senátu. Bílý dům doporučení obratem odmítl.

Hvězdy podpoří opuštěné pejsky

Již 22. června se lanžhotské fotbalové hřiště promění na velkolepý prostor zaměřený na pejsky. Proběhne zde Moravský psí den plný zábavy a osvěty na kterém se představí pejsci z útulků. Právě za nimi dorazí Jana Stryková, David Koller, Pavla Vitázková s manželem Dušanem, Markéta Hrubešová, Tereza Fajksová, Bára Mottlová a lanžhotský rodák Jiří Zonyga.

Žralok Hertl se koupal se žraloky. Ze svatby je nervózní

Hokejový útočník Tomáš Hertl se za úspěšnou sezonu v NHL odměnil s přítelkyní Anetou Netolickou dovolenou na ostrově Bora-Bora, kde zažili i potápění mezi žraloky. Po návratu domů už se chystá na blížící se svatbu a těší se se svou vyvolenou také na nové bydlení.

Rekord Ptáčníkové pokořen, Pražskou tyčku ovládla Nageotteová

Letní Pražskou tyčku vyhrála v rekordu mítinku Američanka Katie Nageotteová, výkonem 481 centimetrů vylepšila o devět centimetrů dosavadní maximum Jiřiny Ptáčníkové z roku 2015. V den svých 28. narozenin se zařadila na třetí místo letošních tabulek. Nejlepší Češkou byla Romana Maláčová, která výkonem 456 centimetrů skončila třetí.

Brutalitu proti protestujícím v Moskvě kritizuje i Kreml

Kreml nepřímo kritizoval projevy policejního násilí, které doprovázely středeční demonstraci příznivců investigativního novináře Ivana Golunova. Policie při nepovoleném pochodu v Moskvě zadržela přes 400 lidí včetně několika novinářů a politiků, podle demonstrantů policisté použili obušky. Přehnanou brutalitu kritizovala už ve středu ruská ombudsmanka Taťjana...

Rozhledna Terezka bude mít výtah pro imobilní výletníky

Rozhledna Terezka v Proseči na Chrudimsku bude mít v letošní sezoně výtah, který vyveze nahoru imobilní návštěvníky. Výtah na jednu sezonu si pro rozhlednu objednal svazek obcí, dočasně tam byl i v roce 2005. První výletníky výtah sveze v sobotu 29. června.

Wynfrid Kriegleder: Národ je konstrukce 19. století

Klemens Wenzel Lothar Paul Alfons Nepomuk von Metternich, zásadní postava dějin habsburské monarchie a celé Evropy. K připomínce 160. výročí úmrtí ikonického kancléře uspořádalo Rakouské kulturní fórum v Praze výstavu mapující jeho politické a státotvorné aktivity, stejně jako jeho diplomatické principy a vizi udržení míru v Evropě. Nechybí ani besedy a...

Čína reguluje komerční trh

Čína chce vybudovat otevřenější, přehlednější, pružnější a účinnější mechanismus podnikání pro soukromé kosmické společnosti, kvůli udržitelnému rozvoji v tomto odvětví. 13. června 17:52

"Bouchněte si do Trumpa." Stánek nabízel úlevu od stresu

V Šanghaji se od 11. do 13. června pořádal veletrh spotřební elektroniky CES Asia 2019. Mezi technologickými vymoženostmi jednu chvíli vyčníval stánek, který návštěvníkům nabízel speciální možnost, jak ulevit svému stresu: bouchnout kladivem do dřevěné hlavy amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Kongres předvolal Trumpova exporadce Flynna. Dorazí?

Výbor Sněmovny reprezentantů USA pro kontrolu zpravodajských služeb si předvolal někdejšího poradce Bílého domu Michaela Flynna a bývalého zástupce šéfa prezidentské kampaně Donalda Trumpa Ricka Gatese. Podle agentury Reuters to dnes oznámil výbor s tím, že dvojice bude svědčit 10. července.

České literární centrum nově povede Martin Krafl

Ondřej Buddeus, dosavadní vedoucí Českého literárního centra, jehož cílem je soustavná a systematická propagace české literatury a knižní kultury v zahraničí, odchází z funkce na vlastní žádost k 31. červenci. Tomáš Kubíček, ředitel Moravské zemské knihovny, pod které centrum spadá, proto pověřil jeho vedením Martina Krafla. Pověření platí na jeden...

Na Dauphiné kraloval znovu van Aert. Štybar dojel sedmý

Belgický cyklista Wout van Aert se na závodě Critérium du Dauphiné radoval druhý den po sobě z výhry. Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu ovládl po středeční časovce i čtvrteční 5. etapu s hromadným dojezdem. Zdeněk Štybar finišoval po 201 km na sedmém místě.

Izraelské dělostřelectvo projde radikální proměnou

Izraelská armáda z aktivní služby postupně vyřadí americké pásové samohybné houfnice M109. Nahradí je izraelské kolové houfnice ATMOS (Autonomous Truck MOunted howitzer System). Houfnice ATMOS s velkou pravděpodobností získají tatrovácky podvozek 6×6 a/nebo 8×8. Celá generační proměna izraelského dělostřelectva potrvá 12 let a vyžádá si 280 milionů dolarů.

Platební bilance skončila v prvním čtvrtletí v přebytku

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, skončil v prvním čtvrtletí v přebytku 44,66 miliardy korun. Uvedla to Česká národní banka. Přebytek platební bilance je v prvním čtvrtletí obvyklý, loni ve stejném období byl zhruba o 6,8 miliardy korun vyšší.

Pochybení v přijímačkách. Fakultě hrozí odebrání akreditace

Lékařské fakultě Ostravské univerzity hrozí omezení akreditace pro obor Všeobecné lékařství, na který by fakulta nemohla přijímat nové studenty. Vyplývá to ze zprávy komise Národního akreditačního úřadu, jež na fakultě kontrolovala průběh přijímacího řízení a našla v něm pochybení.

Pacientky po léčbě rakoviny prsu i chemoterapií mohou otěhotnět

Pacientky po léčbě rakoviny prsu mohou otěhotnět, po chemoterapii by ale měly počkat dva roky. Na mezinárodní konferenci Reach to Recovery, kterou pořádá v Praze Aliance žen s rakovinou prsu, to řekl onkogynekolog z David Pavlišta z Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Dánský Dannebrog: nejstarší stále užívaná vlajka státu světa

Vlajky provázejí lidstvo od nepaměti. Vyvinuly se počátkem novověku na námořních lodích, přičemž původ jejich předchůdců sahá až do starověku. Za údajně nejstarší stále užívanou vlajku státu na světě je považován dánský Dannebrog (bílý skandinávský kříž na červeném podkladu), který prý vznikl před 800 lety, 15. června 1219.