36 článků z NEDĚLE 16.6.2019

Díla Václava Ciglera a Michala Motyčky ozvláštnila Arcibiskupský zámek v Olomouci

V obrazárně Arcibiskupského zámku a v Květné zahradě v Kroměříži se koná výstava výtvarných intervencí Václava Ciglera a Michala Motyčky nazvaná Zvnějšnění. Navazuje na dvě aktuální výstavy, které připravili Michal Motyčka s Janou Šindelovou v Muzeu umění Olomouc – rozsáhlou přehlídku kreseb Václava Ciglera v Muzeu moderního umění a instalaci Světlem v...

Českými házenkáři uplynulého roku jsou Galia a Luzumová

Reprezentační brankář Martin Galia se podruhé v kariéře stal nejlepším českým házenkářem roku. Mezi ženami za loňský rok triumfovala kapitánka národního týmu Iveta Luzumová. Výsledky tradiční ankety byly vyhlášeny v Ostravě po posledním utkání českých házenkářů v evropské kvalifikaci proti Bosně a Hercegovině.

Seemanová zaplavala český rekord na 400 metrů kraul

Plavkyně Barbora Seemanová dnes překonala na mítinku série Mare Nostrum v Barceloně český rekord na 400 metrů volný způsob. Časem 4:13,10 minuty zlepšila dosavadní maximum Barbory Závadové z roku 2014 o osm setin. V závodě obsadila devatenáctiletá olympionička, která se specializuje na kratší tratě, šesté místo. Zvítězila Japonka Miju Nambaová za 4:08,86.

Sánchez po úniku vyhrál druhou etapu, dál vede Sagan

Druhou etapu závodu Kolem Švýcarska vyhrál španělský cyklista Luis León Sánchez, který ujel soupeřům jedenáct kilometrů před cílem. Spurt hlavního pole po 158 kilometrech pak ovládl trojnásobný mistr světa Slovák Peter Sagan. Se ztrátou šesti sekund na vítěze projeli cílem v Langnau i čeští závodníci Roman Kreuziger a Jan Hirt.

Házenkáři navzdory porážce s Bosnou vyhráli skupinu

Čeští házenkáři v posledním utkání kvalifikace mistrovství Evropy překvapivě prohráli v Ostravě s Bosnou a Hercegovinou 23:24. Svěřenci trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše, kteří už měli před zápasem jistý postup na lednový šampionát, i přes porážku vyhráli svou kvalifikační skupinu. O jejich prvenství při bodové rovnosti s Běloruskem a Bosnou rozhodla...

Nowotny z ECB preferuje pružný inflační cíl

Člen Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Ewald Nowotny preferuje větší pružnost na cestě k inflačnímu cíli instituce. "Domnívám se, že by bylo rozumné mít trochu větší flexibilitu, jako to udělala izraelská nebo česká centrální banka," uvedl v rozhovoru s německým listem Handelsblatt.

Protesty v Hongkongu: téměř dva miliony lidí v ulicích

Téměř dva miliony lidí dnes pochodovaly ulicemi Hongkongu a domáhaly se stažení návrhu zákona umožňujícího vydávat lidi podezřelé z kriminálního činu mimo jiné i do pevninské Číny. Oznámili to organizátoři protestu, podle kterých se oproti předchozí neděli počet demonstrantů téměř zdvojnásobil. Úřady zatím odhad počtu účastníků dnešní demonstrace...

Pivo v oblacích. Přerované mohli koštovat vysoko nad městem

Až v padesátimetrové výšce, s nohama ve vzduchu a s rozhledem na město si několik set návštěvníků vychutnávalo během přerovského pivního festivalu netradičně zdejší pivo. S pěnivým mokem je do výšky na speciální plošině vyzvedl jeřáb a navzdory závratím řady hostů je v křesílkách nechal v ptačí výšce zhruba čtvrt hodiny.

Zvířata mají svá jména, farma sbírá ocenění

Majitelka rodinné farmy Výrov v jihočeském Husinci pojmenovala 50 koz, které chová. Mají běžná jména, ale jsou mezi nimi i Černý čumáček nebo Hučilka. Farma, která získává ceny v soutěžích o regionální potraviny, vyrobí za měsíc 1000 litrů mléka, nejžádanější jsou kozí kefír a sýry. Řekla to majitelka hospodářství Lucie Schmiedová.

Století Medy Mládkové završí výstava a divadelní hra

K blížícímu se stému výročí narození české sběratelky a mecenášky umění Medy Mládkové se kromě premiéry divadelní hry uskuteční výstava nazvaná Ambasadorka umění. Začne 24. června v Muzeu Kampa, za jehož vznikem Mládková stála. Výstava i divadlo jsou součástí celoročního programu Století Medy Mládkové.

Po stopách dobrodruha Richarda Halliburtona

Richard Halliburton (1900–1939) je v českém prostředí i ještě dne relativně známý americký snílek, cestovatel a dobrodruh a známe zde valnou většinu jeho díla, které svobodně smělo vycházet jak za 1. republiky, tak po roce 1945; s výjimkou fotografické publikace India Speaks with Richard Halliburton (1933) a poslední dobrodruhovy dvousvazkové práce Occident (1937) a...