12 článků ze ČTVRTKA 27.6.2019

Astronomové objevili hnědého trpaslíka s velmi krátkou periodou oběhu kolem mateřské hvězdy

Mezinárodní tým astronomů objevil nového hnědého trpaslíka u binární hvězdy NGTS-7 ve vzdálenosti 500 světelných let. Jde o drobný objekt na pomezí hvězdy a planety, který obíhá velmi blízko primární složky NGTS-7A. Hnědý trpaslík dostal označení NGTS-7Ab a hvězdu oběhne jednou za 16,2 hodin, nachází se od ní pouhých 0,014 AU (1 AU je vzdálenost Země-Slunce)....

Rychle sílící litevská armáda získala bojová vozidla Vilkas

25. června do Litvy dorazila první dvě německá kolová bojová vozidla pěchoty (KBVP) Boxer. V litevské armádě KBVP ponesou jméno Vilkas (Vlk). Dodávky vozidel jsou dalším důkazem rychlého růstu schopností litevské armády, která má velmi jasné politické zadání ‒ obrana Litvy proti případnému ruskému útoku.

Armija-2019: Oslava ruské obrněné techniky

Od 25. června do 30. června probíhá tradiční vojensko-technické fórum Armija-2019 v Moskvě. Fórum slouží především k prezentaci schopností ruského vojenského průmyslu, k uzavírání vojenských zakázek a jako místo pro odborné konference. Tradičně největší pozornost poutá ruská obrněná technika.

Hubblův teleskop detekoval komplexní formu uhlíku v mezihvězdném prostoru

Formu uhlíku označovanou jako fulleren se podařilo pozorovat vědcům s Hubblovým vesmírným teleskopem. Jde o molekuly, které se skládají ze 60 atomů uhlíku uspořádaných do pěti a šestiúhelníků, které vytváří pravidelné koule. Potvrzuje se tak, že mezihvězdný prostor je tvořen nejen vodíkem a heliem, ale i výrazně komplexnějšími molekulami.

Co jsou to eurookna a proč se tak nazývají?

Chystáte renovaci domu a budete měnit i okna? Řemeslníci i vyhledávače na vás chrlí pojem eurookna a vy netušíte, v čem jsou tak úžasná? Zjistěte, co jsou eurookna a vyberte ta správná pro svůj dům. Základním materiálem eurooken je dřevo – takzvaný eurohranol. Odtud tedy asi pochází toto označení oken s dřevěnými rámy. Jedná se...