199 článků z PONDĚLÍ 8.7.2019

Tým Charles4th na evropském finále soutěže CanSat 2019

Přinášíme report z mezinárodního finále soutěže CanSat, kde tým Charles the Fourth reprezentoval Českou republiku a podařilo se mu vyhrát cenu za prezentaci a propagaci projektu. Průběh celého dne si můžete přečíst v následujícím příspěvku. Pro přehlednost jsou události rozděleny podle dní. Neděle – cesta Naše výprava začínala jako obvykle na hlavním...

"Vjedeš mopedem do moře?" Balotelliho kvůli sázce stíhá policie

Italský fotbalista Mario Balotelli se dostal do problémů s policií kvůli nelegálnímu sázení, ne však na sport. Osmadvacetiletý útočník nabídl majiteli baru v Neapoli, že mu dá 2000 eur (zhruba 51 tisíc korun) za to, když vjede s mopedem do moře. Celou akci Balotelli zveřejnil na sociálních sítích.

Zemřel reportér Českého rozhlasu Jaroslav Skalický

V neděli zemřel dlouholetý reportér Českého rozhlasu Jaroslav Skalický, bylo mu 63 let. Do tehdejšího Československého rozhlasu nastoupil v roce 1981, po pádu totality byl parlamentním zpravodajem a později působil v ekonomické redakci.

Plíšková: Zápas mi nesedl, Wimbledon není můj oblíbený turnaj

Wimbledon nepatří mezi oblíbené turnaje Karolíny Plíškové a její názor na slavný tenisový turnaj nezmění ani letošní ročník. První tři kola zvládla třetí nasazená hráčka relativně dobře, ale skončila jako loni v osmifinále, tentokrát po bitvě s krajankou Karolínou Muchovou.

10 živočišných druhů, které potkala branná povinnost

Pravěké nálezy dokazují, že konflikty, boje a války jsou staré stejně jako člověk. Postupem času se staly záležitostí technologií, které dokázaly zabíjet stále více lidí. Už od pradávných dob bývala do vojenských služeb povolávána i zvířata. Zpravidla koně a psi, avšak ve válečných dějinách sehrály nemalou úlohu i druhy, od kterých by se to...

Spotřeba alkoholu na Slovensku byla nad evropským průměrem

Spotřeba alkoholických nápojů na Slovensku loni stoupla na nejvyšší úroveň od roku 2015, meziročně se v zemi zvýšila konzumace lihovin a piva. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil slovenský statistický úřad. Podle dřívějších statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) konzumace alkoholu v zemi pod Tatrami byla nad evropským průměrem.

V Amsterodamu začala veřejná restaurace Noční hlídky

V amsterodamském Říšském muzeu (Rijksmuseum) začala první fáze dosud nejrozsáhlejší restaurace obrazu Noční hlídka nizozemského malíře Rembrandta van Rijna. Práci expertů ve speciálním skleněném ateliéru budou moci sledovat návštěvníci muzea, ale také kdokoli jiný skrze webové stránky instituce.

Britský ministr se omluví Trumpové za únik velvyslancových depeší

Britský ministr obchodu Liam Fox se při pondělním setkání s dcerou amerického prezidenta Ivankou Trumpovou omluví za únik depeší, v nichž britský velvyslanec ve Spojených státech Kim Darroch označil současnou americkou vládu za "nešikovnou" či "naprosto nefunkční". Před odletem do Washingtonu to Fox řekl rozhlasové stanici BBC.

Festival v Bayreuthu – tradice a její zlomy

Festivalovou budovu v Bayreuthu („Stodolu“, jak ji označuji místní: „Scheune“) nechal Richard Wagner (skladatel jej vypracoval sám společně s architektem Otou Brückwaldem) na tzv. „Zeleném vrchu“ („Grüner Hügel“) vzdáleném asi dva kilometry od centra města na dodnes téměř nezastaveném předměstí.

TESS je v polovině mise. Zakousne se do severní oblohy

Družice TESS oběhla Zemi už 33krát. V současné době pozoruje 13. sektor. Od 18. července začne pozorování 14. sektor, což znamená, že se dostane do druhé poloviny své primární mise a začne pozorovat severní polokouli! Lovec exoplanet to nebude mít snadné. Bude ho rušit rozptýlené světlo Země a Měsíce a to hned v prvních dvou […] The post TESS je v polovině...

Vrcholem festivalu ve Znojmě bude Händelovo oratorium Saul

Hudební festival Znojmo, který začne ve čtvrtek a potrvá do 28. července, oslaví pád železné opony a připomene hudbu skladatelů na královských dvorech. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení českých i zahraničních hudebníků, zejména klasické hudby.

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny je nejníže od 2014

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny v červenci proti očekávání dále klesla a index důvěry je na nejnižší hodnotě od listopadu 2014. Pozitivní signály z akciových trhů neuklidnily investory, kteří se obávají, že se nepodaří brzy uzavřít dohodu, která by ukončila obchodní konflikt.

Klimatičtí aktivisté ve Švýcarsku blokovali přístup k bankám

Několik desítek ekologických aktivistů dnes v Curychu a Basileji na několik hodin zablokovalo přístup k sídlům bank UBS a Credit Suisse, které patří k největším švýcarským finančním domům. Demonstranti z uskupení Collective Climate Justice (Společná klimatická odpovědnost) podle agentury DPA kritizují, že obě banky financují těžbu ropy, uhlí a plynu.

Kapitán Suchý míří do Německa, splní se mu sen

Zastupující kapitán české fotbalové reprezentace Marek Suchý po konci angažmá v Basileji zamířil do německého Augsburgu. S patnáctým týmem uplynulé bundesligové sezony podepsal jednatřicetiletý obránce dvouletou smlouvu s roční opcí. V tiskové zprávě o tom informovala agentura Sport Invest, která hráče zastupuje.

Vláda je neutrální ke zrušení povinné maturity z matematiky

K poslaneckému návrhu na zrušení povinné maturity z matematiky, kterou by středoškoláci měli skládat nejpozději od jara 2022, se kabinet dnes postavil neutrálně. Informoval o tom tiskový odbor vlády. Podle novely školského zákona by si maturanti mohli nadále vybírat mezi cizím jazykem a matematikou. Návrh nyní projedná Sněmovna.

Utrpení svatého Šebestiána – MFF Karlovy Vary a generace nezájmu

Festival v Karlových Varech skončila zanechal za sebou dobrý pocit, že se něco povedlo. Opět se promítalo, jásalo, penziony byly plné a dokonce i na diváky s památníčky kolem hotelu Thermal a Pupp došlo. Programové sekce Jiný pohled, Horizonty, nová sekce Lidé odvedle nebo Zvláštní uvedení v jednom šiku předvedly celou řadu pozoruhodných filmů i bizarních...

Vláda se podle Schillerové krizí v koalici na zasedání nezabývala

Vláda se na schůzi nijak nevěnovala koaliční krizi vyvolané oddalováním odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) ze strany prezidenta Miloše Zemana. Novinářům to po zasedání kabinetu řekla vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO). Premiér Andrej Babiš (ANO) podle ní před čtvrteční schůzkou se Zemanem zvažuje různé možnosti a udělá vše pro zachování...

“Spaceboy” – konec jednoho snu

Před 30 lety se na předměstí nedaleko jihoafrické Pretorie narodil muž, který měl velký sen - podívat se do vesmíru. Nejen to, ale být přitom prvním - prvním černým afričanem, kterému se to podaří. V roce 2013 se mu jeho sny přiblížily, když se stal účastníkem - a začátkem roku 2014 dokonce jedním z 23 osob, které porazily další téměř milión účastníků...

Na funkci ministra kultury nelpím, tvrdí Michal Šmarda

O vládní krizi, která je spojena s výměnou ministra kultury Antonína Staňka, se bude znovu jednat v pátek v Lánech. Jeho nástupce Michal Šmarda stále počítá s možností, že se i přes veškeré komplikace ujme vedení resortu kultury. V rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ však přiznal, že na funkci příliš nelpí.

Dohodnuto! Hrošovský opouští Plzeň, míří do Genku

Fotbalisty Plzně opustí hlavní opora Patrik Hrošovský. Slovenský reprezentant přestoupí z týmu ligového vicemistra do Genku, s nímž podepsal čtyřletou smlouvu s následnou roční opcí. K belgickému šampionovi se sedmadvacetiletý záložník připojí v srpnu, předtím ještě za Viktorii odehraje kvalifikaci pohárů.

V Číně se na kolejích svezete nejrychleji na světě

To, že Čína patří mezi železniční velmoci, je všeobecný fakt. Nyní se tamním odborníkům podařilo překonat další pomyslný stupínek v rychlosti. Nejlidnatější země světa je tak jediná, kde rychlost vlaků na některých linkách běžně přesahuje 300 km/h. Zatím poslední rekord se podařil na trati mezi Šanghají a Pekingem, kde se zvýšila maximální povolená...