49 článků z NEDĚLE 14.7.2019

Odklad mise Chandrayaan-2

Raketa GSLV Mk III dnes nepoletí. Odpočet se zastavil 56 minut a 24 sekund před startem kvůli problémům s přívodem paliva. Nový termín zatím neznáme. 14. července 23:10

Mahrizův přímý kop z 95. minuty poslal Alžírsko do finále

Fotbalisté Senegalu a Alžírska postoupili do pátečního finále mistrovství Afriky. Senegal porazil v Káhiře Tunisko 1:0 po prodloužení soupeřovým vlastním gólem, v závěru druhého poločasu neproměnily oba týmy pokutový kop. Druhé semifinále mezi Alžírskem a Nigérií skončilo 2:1, rozhodující branku vstřelil Rijád Mahriz v páté nastavené minutě.

Merkelová vzpomněla aktéry Operace Valkýra. Jsou pro ni vzorem

K rozhodnému odporu proti pravicovému extremismu vyzvala německá kancléřka Angela Merkelová v souvislosti s blížícím se 75. výročím nezdařeného atentátu na Adolfa Hitlera. 20. červenec je vzpomínkou na všechny ty, kdo se postavili proti nadvládě nacionálního socialismu, řekla Merkelová ve videoposelství.

Pískot na Letné. Zoufalá Sparta podlehla lepšímu Slovácku

Fotbalisté Sparty vstoupili do nového ligového ročníku překvapivou domácí porážkou 0:2 se Slováckem a prožili nepovedenou soutěžní premiéru pod novým trenérem Václavem Jílkem. Hosté rozhodli o své historicky první výhře na Letné v nejvyšší soutěži už během úvodní půlhodiny. V 19. minutě je poslal do vedení Jan Kalabiška a ve 30. minutě přidal pojistku...

Youtuberka zemřela při nehodě na koloběžce, srazilo ji nákladní auto

V Londýně zahynula při nehodě na elektrokoloběžce známá youtuberka a televizní moderátorka Emily Hartridgeová. Informovala o tom o víkendu britská média. Podle nich jde v zemi o první smrtelnou nehodu uživatele elektrické koloběžky, která podle britských zákonů nesmí být užívána v dopravním provozu.

Závod veteránů skončil. Nejstarším vozem byla Praga Alfa

V Praze na Pankráci skončil třídenní závod historických vozidel s názvem Retro Prague Historic Rally. Podnik odstartoval v pátek dopoledne ve Velké Lomnici u Popradu, trasa měřila zhruba 700 kilometrů. Zúčastnilo se ho 60 vozů, nejstarší Praga Alfa byla vyrobena v roce 1922.

ŽIVĚ A ČESKY: Indie vyráží na svou nejsmělejší misi

Chandrayaan-2 - slovo, jehož vyslovení může dělat Středoevropanům problémy, označuje mimořádně zajímavou misi. Indie, která za ní stojí, má šanci zařadit se do klubu elitních kosmických agentur schopných přistát na Měsíci. Tuto misi totiž tvoří nejen orbiter, který bude kolem našeho kosmického souseda kroužit, ale i lander Vikram, který má na Měsíci přistát....

Hamilton si připsal rekordní výhru, opět dominoval Mercedes

Velkou cenu Británie formule 1 vyhrál Lewis Hamilton a na domácím okruhu v Silverstonu si připsal rekordní šesté vítězství. Za obhájcem titulu a lídrem šampionátu dojel na druhé příčce Valtteri Bottas rovněž z Mercedesu. Třetí příčku obsadil Charles Leclerc z Ferrari, kterému na stupně vítězů pomohla kolize druhého jezdce italské stáje Sebastiana Vettela s Maxem...

Přijdeme si pro tebe! Na Macrona při přehlídce pískali

Na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona při vojenské přehlídce pořádané u příležitosti státního svátku pískalo několik desítek lidí. Podle agentury AFP šlo o členy hnutí žlutých vest, které protestuje dlouhodobě proti Macronovi a jeho politice.

Kteří slavní se prohánějí na skútru?

Mnohé české celebrity se jistě těší, až nastane teplejší období, opustí komfort svých automobilů a znovu se vydají s větrem o závod! Jízdu na skútru si totiž oblíbila řada našich slavných... A není divu, vyhnou se tak nekončícím kolonám a rozčilování z nedostatku parkovacích míst. Pojďme se tedy podívat, kdo takovému cestování nejvíce propadl!

Jezevčice Terezka hledá nový domov

Smutek a sebepoškozování. I tímhle způsobem reagují naši psí mazlíčci na to, když přijdou znenadání o svůj domov. Stejně tak se to stalo i Terezce, pro kterou hledáme nového páníčka a na kterou se teď můžete podívat ve vaší oblíbené rubrice Barrandov pomáhá.

ŽIVĚ: Djokovič se proti Federerovi dostal opět do vedení

SLEDUJEME ON-LINE. Finále mužské dvouhry nabídne souboj velikánů Rogera Federera a Novaka Djokoviče. Zatímco švýcarský rekordman Federer nastoupí na trávě v All England Clubu k duelu o titul už podvanácté a bude usilovat o devátou trofej, srbský obhájce titulu a první tenista světového žebříčku Djokovič bude na šestý pokus hrát o pátý triumf.

Hrdina Stanley Cupu Binnington se upsal St. Louis na dva roky

Kanadský brankář Jordan Binnington, který měl velký podíl na překvapivém vítězství hokejistů St. Louis ve Stanleyově poháru, podepsal s klubem dvouletou smlouvu. Kontrakt mu vynese 8,8 milionu dolarů. Díky nové smlouvě si výrazně finančně polepší, dosud měl roční plat 650.000 dolarů.

Největší jedlík spořádal 27 knedlíků. Za rekordem zaostal

V jihočeských Borovanech největší jedlík za půl hodiny snědl 27 kynutých knedlíků politých borůvkovou omáčkou - žahourem. Je to o dva víc než loni. O titul krále borůvkových knedlíků se na festivalu Borůvkobraní utkalo 41 soutěžících, stejně jako loni zvítězil Josef Voharčík ze Žirovnice na Pelhřimovsku.

Vzpomínky Stanislava Komárka jsou svědectvím pro budoucí čtenáře

Vzpomínky Stanislava Komárka jsou jistým vzorem pro psaní pamětí, i když to autor nezamýšlel. A každé kvalitní psaní (i to jeho) tkví do vysoké míry v umění odhadnout, co vynechat. Platí to také u dvousvazkových pamětí Městečka a města Stanislav Komárek, přičemž autor dokázal aspekty vlastního života řádně prokádrovat. A některé docela...

Trump chystá sankce na Turecko. Kvůli protiraketové obraně

V Turecku přistála další ruská letadla s komponenty ruského systému protiraketové obrany S-400. Oznámilo to turecké ministerstvo obrany. Dodávky, které začaly v pátek, vyvolaly napětí mezi Ankarou a USA, které pohrozily sankcemi a vyřazením turecké účasti z programu stíhacích letounů F-35.