117 článků z ÚTERÝ 23.7.2019

Je vesmír plný hráškových lusků? Možná se na data s exoplanetami jen špatně díváme

Kosmický dalekohled Kepler objevil tisíce tranzitujících exoplanet a kandidátů. Je to poměrně velký vzorek, který nám umožňuje vytvářet první ucelenější závěry o světě exoplanet. Stále je to však jen relativně malý vzorek, který je silně omezený našimi technickými možnostmi. Kepler například objevoval jen planety na vnitřních drahách. Je to jakoby viděl...

Chandrayaan-2 nebyla po startu na očekávané dráze

Včerejší start indické lunární mise Chandrayaan-2 dopadl dobře - nejsilnější indická raketa GSLV Mk III umístila náklad na oběžnou dráhu a separace nákladu od horního stupně proběhla úspěšně. Během přímého přenosu jsme ale viděli záběry na monitory, na kterých se dalo jasně rozeznat, že graf veličin reálného letu se v závěrečné fázi lehce odchýlil od...

Německo se chystá na další vlnu veder. Mohl by padnout rekord

Německo se připravuje na další letošní vlnu veder, během níž by podle meteorologů mohl padnout i dosavadní teplotní rekord. Už ve středu by podle předpovědi Německé meteorologické služby mohly teploty například v Sársku nebo v údolí Mosely dosáhnout 40 stupňů Celsia, ve čtvrtek pak bude ještě o něco tepleji.

ŽIVĚ: Thomas havaroval, v úniku 16. etapy je pět jezdců

UVNITŘ VIDEO. Po druhém dni volna zahájili cyklisté na Tour de France závěrečný třetí týden rovinatou etapou, která by měla být příležitostí pro sprintery. Start i cíl má 16. etapa v Nimes, jezdce po předchozích náročných dnech v Pyrenejích tentokrát prověří hlavně počasí, neboť teploty mají sahat ke 40 stupňům Celsia.

SAP otevírá cestu do světa technologií

Společnost SAP pořádá ve spolupráci s Haus des Stiftens a TechSoup Europe iniciativu Meet and Code, jež je úzce spojena s Evropským týdnem programování naplánovaným na 5. až 20. října 2019. Cílem Meet and Code je představit dětem a mladým lidem ve věku 8 až 24 let svět technologií a podpořit neziskové organizace, které...

Polsko vylepšuje nesmrtelné tanky T-72 a vyvíjí nový tank Vlk

Dne 22. června došlo k podpisu smlouvy ohledně oprav a částečného vylepšení 318 tanků T-72M1 polské armády. Výše kontraktu dosahuje 1,75 miliardy zlotých (10,5 miliardy Kč) a jde o jeden z největších projektů polské armády posledních let. Zároveň bylo oznámeno, že polský průmysl připravuje vývoj nového tanku Vlk (Wilk).

Blahopřeji Johnsonovi. Bude skvělý, napsal Trump na twitteru

Konzervativní strana musí společně usilovat o brexit, který je prospěšný pro celou Británii, a udržet labouristického lídra Jeremyho Corbyna mimo vládu. V reakci na zvolení Borise Johnsona novým stranickým vůdcem to na twitteru uvedla končící britská premiérka Theresa Mayová.

Do Stavovského divadla se vrátí Mozartova opera o svůdníkovi

Opera Wolfganga Amadea Mozarta Don Giovanni se v srpnu a v září vrátí na jeviště Stavovského divadla. Verzi inscenace, kterou v Praze v roce 2017 oživil Plácido Domingo dvěma provedeními ke 230. výročí světové premiéry Dona Giovanniho ve Stavovském divadle, uvidí diváci 14. až 18. srpna, 20. až 25. srpna a 14. a 15. září.