56 článků ze ČTVRTKA 25.7.2019

Muslimy z Konga nevpustí do Mekky, důvodem je ebola

Muslimům žijícím v Kongu úřady nevydají vstupní víza do Saúdské Arábie, aby se tam mohli zúčastnit tradiční poutě do Mekky. Důvodem je epidemie eboly, která už rok sužuje východ Konga. S odkazem na islámskou komunitu v Kongu o tom ve čtvrtek informovala agentura AFP. Rozhodnutí se týká všech, kdo by do země na arabském poloostrově cestovali z Konga.

Policisté dopadli Itala, který svůj zločin popsal ve své knize

Italští policisté zadrželi kvůli vraždě nigerijské prostitutky muže, který hrůzný čin předtím popsal v knize. Jednačtyřicetiletý Daniele Ughetto Piampaschet byl už za vraždu 18leté ženy odsouzen k 25 letům vězení, ale od počátku měsíce byl na útěku, napsal deník Corriere della Sera.

V Rakousku pátrají po ruském špiónovi, prý úkoloval plukovníka

Rakouská prokuratura oznámila, že vydala zatykač na ruského občana, kterého považuje za příslušníka ruské vojenské rozvědky GRU a který podle ní léta za peníze získával tajné informace od nyní penzionovaného plukovníka rakouské armády. Informoval o tom deník Kurier. Rakouský armádní důstojník je už delší dobu ve vazbě a čelí mimo jiné obvinění z vyzrazení...

Festival Benátská! začal večírkem pro nedočkavé

Letošní 27. ročník festivalu Benátská! v libereckém areálu Vesec otevřel česko-slovenský Večírek pro nedočkavé. Jeho hlavní hvězdou měl být Karel Gott, který ale kvůli akutnímu zápalu plic vystoupení zrušil. Zpěváka, který dvaačtyřicetkrát zvítězil ve Zlatém a Českém slavíku, částečně nahradili další vítězové této ankety z 80. let Dalibor Janda a...

Med i rybí tuk. Český Krumlov vítal nové medvědy

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) předal českokrumlovskému hradu a zámku dva medvědy, které zabavila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Zhruba dvouletí medvědi hnědí, samec a samice Arno a Máša, pocházejí z Ruska. Váží 90 a 70 kilogramů. Dovozce neměl na jejich dovoz povolení. Novým domovem zvířat je zámecké medvědárium.

Nevěděl, že má v kufru nabitou zbraň, hrozí mu 20 let vězení

Do velkého maléru se dostal Američan, kterého zadrželi v Japonsku 70 kilometrů od Tokia na letišti Narita. Bezpečnostní kontrola mu totiž našla v příručním zavazadle nabitou zbraň. Muž tvrdí, že o zbrani nevěděl, i když přiznal, že mu patří. Hrozí mu za to až 20 let ve vězení.

Česko dostalo na odpověď k výsledku auditu více času

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) bude mít na vypracování odpovědi na první předběžný audit k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) čas do 2. září. Evropská komise vyhověla žádosti ministryně Kláry Dostálové (za ANO) na prodloužení lhůty, kterou původně Brusel stanovil na začátek srpna. Informoval o tom server iROZHLAS.cz.

Festival v Hlučíně opět představí mimořádné hudební projekty

Na břehu štěrkovny v Hlučíně na Opavsku začal 15. ročník mezinárodního hudebního festivalu Štěrkovna Open Music, který se mimo jiné zaměřuje na ojedinělé hudební počiny. Letos se tak jeho návštěvníci mohou těšit na speciální projekty jako například Symphonic Dance Music nebo Balkan Battle Live, řekla za pořadatele festivalu Andrea Čeřovská.