28 článků ze SOBOTY 27.7.2019

Jamboree 2019: Česká skautka ve spojení s astronautem A. Morganem z ISS

Ve středu 24. července 2019 lokálního času se Světové skautské jamboree v Západní Virginii v USA spojilo speciálním telemostem s ISS – Mezinárodní vesmírnou stanicí. Skauti a skautky měli možnost hovořit s astronautem – a rovněž skautem – Andrew Morganem, který na stanici dorazil v neděli 21. července a do vesmíru s sebou vzal také vlajku … Pokračovat...

24. světové skautské Jamboree v plném proudu

Setkání pětačtyřiceti tisíců skautů a skautek z celého světa v Západní Virginii v USA v rámci letošního Jamboree odstartovalo v úterý 23. července večer (lokálního času) zahajovacím ceremoniálem. Kromě významných představitelů skautského hnutí došlo na přivítání všech zúčastněných zemí, hudební vystoupení i tichý ohňostroj v podobě obrazců...

LFŠ byla slavnostně zahájena, Bočan převzal výroční cenu

Filmový a televizní scenárista a režisér Hynek Bočan převzal výroční cenu Asociace českých filmových klubů (AČFK). Stalo se tak při slavnostním zahájení Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti, kterou asociace pořádá. Po ocenění jedenaosmdesátiletého režiséra byl uveden jeho film Bumerang.

Příbram v dramatu urvala výhru, Zlín bere první body

Fotbalisté Příbrami porazili ve 3. ligovém kole Bohemians 1905 3:2 a připsali si první výhru v sezoně. Středočeši si díky Marku Kodrovi a Michalu Škodovi vypracovali dvougólový náskok, který smazal bývalý hráč domácích Ibrahim Keita. V závěru ale Příbrami vystřelil výhru Radek Voltr. Pražané neporazili Příbram v lize popáté za sebou.

Orbán slíbil udržení růstu ekonomiky, kritizoval oponenty v EU

Maďarsko má pro příští rok připraveny dva programy na podporu ekonomiky, protože hospodářský růst v Evropské unii, která je jeho největším obchodním partnerem, zpomalí. V projevu před členy maďarské menšiny to v rumunském Sedmihradsku řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Desítky lidí se zúčastnily Bosonožského sudovalu

I přes nepřízeň počasí nastoupilo v Brně šest desítek odvážlivců na start netradičního závodu Bosonožský sudoval, v němž se koulí na čas prázdný pivní sud na trase dlouhé 55 metrů. Recesistický závod se konal v Brně-Bosonohách již posedmadvacáté.

Dragon připojen

Pozemní týmy domanévrovaly se zachycenou lodí ke spodnímu uzlu modulu Harmony. Dragon je nyní zhruba na měsíc spojen se stanicí. 27. července 18:10

Díla Alfonse Muchy ovlivňují kreslíře japonských komiksů

Výstava prací Alfonse Muchy doplněná díly umělců celého uplynulého století, v nichž je patrný Muchův vliv, bude putovat do listopadu Japonskem. Významnou položkou výstavy Timeless Mucha: Mucha to Manga - The Magic of line jsou proto manga, typické japonské komiksy.

Ve Varšavě se sešli demonstranti na podporu komunity LGBT

Přes tisíc lidí se sešlo v centru Varšavy na akci na podporu homosexuálů a dalších sexuálních menšin. Cílem demonstrace bylo mimo jiné vyjádřit solidaritu s lidmi, které před týdnem při prvním pochodu hrdosti ve východopolském městě Bialystok napadli agresivní extremisté.

Francie vzkázala Trumpovi: Nesměšujte digitální daň a cla na víno

Francie bude zdaňovat příjmy velkých technologických firem, navzdory hrozbám prezidenta USA Donalda Trumpa, že uvalí odvetná cla na francouzské víno. Prohlásil to francouzský ministr financí Bruno Le Maire a Spojené státy vyzval, aby aby do debaty o tom, jak spravedlivě zvýšit poplatky za digitální služby, nevnášely obchodní cla.

U trati se našlo tělo, vlaky mohou nabírat zpoždění

U trati na hlavním železničním koridoru z Prahy na severní Moravu a Slovensko nedaleko Štěpánova na Olomoucku byl odpoledne nalezen mrtvý muž. Těla si všiml strojvedoucí projíždějícího vlaku, který nález nahlásil, řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Bernal je vítěz Tour de France. Ve Val Thorens byl nejdříve Nibali

SLEDOVALI JSME. Kolumbijský cyklista Egan Bernal zůstal ve žlutém trikotu lídra Tour de France i po předposlední 20. etapě a od triumfu ho dělí jen nedělní dojezd do Paříže, kdy se tradičně o celkové pořadí nezávodí. Dvaadvacetiletý člen týmu Ineos se tak s největší pravděpodobností stane prvním kolumbijským vítězem nejslavnějšího závodu světa a třetím...

Nový rover pro Mars cvičí svou paži

Nové vozítko Mars rover 2020 bude stejně jako jeho předchůdce Curiosity, ze kterého ostatně celkově vychází, vybaveno robotickou paží. Ta sice pochopitelně nemá žádné svaly, ale i přesto se zvládne velmi dobře pohybovat. NASA její pohyby nasnímala a výsledkem je zrychlené video, které ukazuje rozsah jejích pohybů a ukládání celé konstrukce do složeného stavu. Ke...

Rozpad Chinaski ještě nevydýchal. Marpo s Malátným se ignorují

Společný koncert skupiny Chinaski s kapelou zpěvačky Lenny měl zajímavé zákulisí. Vůbec poprvé od rozpadu původního složení kapely se totiž tváří v tvář sešli frontman Michal Malátný s bubeníkem Otakarem Petřinou alias Marpem, který s Lenny chodí. Malátný a Marpo se ovšem ani nepozdravili!

Hrad Švihov láká na tapiserii znázorňující Šalamounův soud

Rozměrná tapiserie z roku 1700, znázorňující biblickou scénu Šalamounova soudu, je nyní součástí prohlídky na vodním hradě Švihov. Návštěvníci ji uvidí ve zbrojnici. Od letoška je tam také vzácná tapiserie Hostina a zhruba z roku 1700 pocházející gobelín z dílny v Antverpách v Belgii.

Kapela Europe má k Česku speciální vztah, říká Joey Tempest

Švédská poprocková skupina Europe, která byla největší hvězdou letošního festivalu Benátská! v Liberci, má k České republice speciální vztah. V tuzemsku, kde poprvé vystoupili v roce 1992, hráli již několikrát, bubeník Ian Haugland miluje české pivo a na nahrávání jejich alba Last Look at Eden se před jedenácti lety podílel i Český národní symfonický orchestr.

Ke konci prázdnin se ochladí. Teploty klesnou na 21 stupňů

Následující čtyři týdny budou teplotně průměrné. Příští týden se budou maximální denní teploty pohybovat okolo 25 až 30 stupňů, v jeho závěru ale klesnou i na 21 stupňů. Průměrné týdenní úhrny srážek budou v příštích čtyřech týdnech mezi deseti až 20 milimetry.