50 článků ze STŘEDY 4.10.2023

Medaile z roku 1869, noviny a víčka od piva, která pili dělníci na střeše. Ve Volyni našli časovou schránku

Historické mince, pamětní listy i vzkazy budoucím generacím. To všechno obsahovala časová schránka, kterou objevili dělníci ve střeše kaple Anděla Strážce ve Volyni na Strakonicku. Prozkoumali ji už také odborníci z tamního muzea. Zjistili, že kromě běžných věcí, jako jsou noviny nebo mince, skrývá i několik zajímavostí.

Rubrika Odpady v krajích s Petrem Havelkou - Jihočeský kraj

V Jihočeském kraji žije přes 637 tis. obyvatel. Je zde 624 obcí a měst, což je cca jedna desetina z celkového počtu obcí v České republice. V krajském městě, tedy v Českých Budějovicích, žije přes 93 tis obyvatel. Podle dat MŽP, stejně jako v jiných krajích, i v tom Jihočeském, narostla za posledních 12 let celková produkce komunálních odpadů na obyvatele.... ...

Mikroplasty jsou i v mracích kolem hory Fudži. Můžou mít zásadní vliv na změny klimatu

V mracích obklopujících největší japonskou horu Fudži a horu Oyama našli vědci několik druhů mikroplastů. Nově se tak potvrdilo, že se nacházejí i ve spodních vrstvách atmosféry. Mikroplasty můžou mít zásadní vliv na změny klimatu a skrze déšť by také částice mohly ještě víc kontaminovat zemský povrch. Píše o tom server Euronews.