54 článků ze STŘEDY 13.12.2023

Ruští hackeři využívají slabé místo českého softwaru. Od září tak útočí na servery, zjistily americké úřady

Hackeři pracující pro ruskou rozvědku „globálně“ využívají slabého místa v softwaru české firmy JetBrains k útokům na servery, uvádějí ve společném prohlášení americké úřady. Podle oznámení Národní agentury pro bezpečnost (NSA), Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a amerického úřadu pro kybernetickou bezpečnost CISA trvají tyto snahy od září.

Poloostrov pro ptáky, víc vody pro ryby. Židlochovice a Vojkovice spojuje nový povodňový park

Při stavbě to vypadalo, jako kdyby bagry jen přehazovaly kopce hlíny. Teď už je výsledek vidět – mezi Židlochovicemi a Vojkovicemi na Brněnsku vznikl povodňový park s novým slepým ramenem řeky Svratky. Rozsáhlé zhruba desetihektarové území se stovkami nových stromů a tisícovkami keřů se zazelená až na jaře. Už teď se ale lidé můžou dostat k řece blíž.

Kokain v tobolce velikosti čokoládového vajíčka. Kriminalistický ústav zkoumá policií zabavené drogy

Experti v Kriminalistickém ústavu v Praze policistům z celé země pomáhají už 65 let s rozborem stop a důkazů v těch nejtěžších případech. Policejní vědci dokáží dopodrobna popsat například i zabavené drogy. V laboratořích přijdou třeba na původ LSD nebo kokainu, což může být pro vyšetření případu zásadní.