22 článků ze SOBOTY 10.2.2024

Politické procesy tady byly už před únorem 1948. Svůj díl odpovědnosti mají i demokraté, říká historik

Po převratu v únoru 1948 a nástupu komunistů k moci začalo 40leté období plné politicky vykonstruovaných procesů. Výsledkem byly stovky odsouzených k trestu smrti a tisíce nevinných po dlouhá léta ve věznicích. Předcházely tomu vykonstruované procesy, navzájem si „podobné jako vejce vejci“, které probíhaly ale ještě před vznikem totalitního státu.

Vesmírná technika: Obecný úvod do záchranných systémů

I přes všechna opatření a velkou snahu došlo v historii pilotovaných kosmických letů k několika haváriím, které si vyžádaly oběti v řadách astronautů a kosmonautů. Pro zvýšení šance na přežití během nehody je tak nosná raketa s kosmickou lodí doplněná o záchranný systém či nouzový režim letu. Ten by v ideálním případě měl zajistit bezpečnost posádky od...

Pohodlnější i praktičtější. Brněnští vědci vyvíjejí pro hasiče a vojáky nové ochranné obleky

Hasiči nebo vojáci pracující s nebezpečnými látkami budou mít pohodlnější ochranné obleky, které jim umožní pracovat až dvakrát déle. Brněnští vědci vytvořily obleky s novým typem ventilace – ty tedy budou sice neprodyšné, ale i tak zvládnou chladit tělo a odvádět vlhkost. Reportér Radiožurnálu si oblek vyzkoušel na vlastní kůži.