Inovace výroby OLED přichází z Kentucky

Vědci z University of Louisville v americkém státě Kentucky inovují technologii výrobního procesu OLED s luminoforem na bázi kvantových teček nanášených tiskem.

Tato hybridní OLED technologie (značená QD-OLED) je založena na anorganických kvantových tečkách tvořených z malých polovodičových krystalů, které dokážou emitovat různé barvy světla v závislosti na jejich velikosti. Jejich předností je zvýšená efektivita konverze vlnových délek světla a větší rozsah barev (přesné hodnoty ovšem výzkumníci neuvádí), negativem zatím zůstává vysoká výrobní cena, která je bariérou k většímu komerčnímu využití.

Dle vyjádření Delaina Amose, profesora univerzity a zároveň vedoucího projektu, je potřeba pro masovější použití OLED panelů v moderních technologiích celou výrobní technologii výrazně zlevnit.

V současné době jeho tým pracuje na výrobě QD-OLED v malém měřítku 1*1 palce, s potenciálem zvětšení na plochu o velikosti 6*6 palce a více. Jeho výzkumný tým syntetizoval nové ekologičtější a levnější kvantové tečky a také upravil rozhraní mezi kvantovými tečkami a dalšími vrstvami OLED panelu, tak aby maximalizoval efektivnost transferu elektronů. Pro co nejlevnější a nepřesnější aplikovaní kvantových teček výzkumníci z University of Louisville používají techniku “inkoustového” tisku, a to na rozdíl od ostatních experimentálních skupin zabývající se stejnou problematikou, zaměřenou na použití v komerční masové výrobě v níž by se minimalizovaly náklady.

Tuto výrobní technologii bude možno aplikovat i na ohebné panely, od kterých si vědci slibují využití v hi-tech technologiích budoucnosti, jakými jsou například srolovatelné displeje do kapsy, a mnoho jiných zatím nepředstavitelných zařízení.

Zdroj: www.led-professional.com