Komentář k příspěvku KOMENTÁŘ: Čím žije dnešní mládež? od Petr Valach

Díky za reakci, zkusím odpovědět.

Vítek je Vítek Stibor z naší redake a VítekSK je někdo jiný.

Bod 1b): Otázka toho, proč jsou dnešní děti, jaké jsou, proč jsou učitelé, jací jsou, je natolik složitou, že bych si nedovolit dělat nějaké generalizující závěry. Je to taky případ od případu. Je pravda, že rodiče se snaží svalit odpovědnost na kantory a naopak. Zbytek je asi určen pro jiné pisatele, nebudu jim tedy šlapat do zelí.

A teď ke mně: Reklamou bych to nenazýval, reklama vypadá jinak :D Ale určitě je naše redakce v něčem specifická, v něčem výjimečná a já se snažím ji dělat nejlíp, jak umím. A chci, aby šla vzorem, aby ukazovala dobrý příklad.
Psychopata nemusíte poznat na první pohled, ale každý, kdo pracuje v pedagogice, by měl podstoupit vyšetření na jeho osobnostní způsobilost pro práci s dětmi. Psychiatr by měl odchytit vyloženě psychopatické případy a psycholog by měl zjistit nejrůznější psychózy atd. Takže možné deviantní osoby skutečně odhalit lze. Mám na mysli hlavně lidi sadistického zaměření, lidi mající nějaké trauma atd., které si přenášejí i do své profese.

Dobrý kantor umí naučit bez sadistických metod, bez vynucené autority, má přirozenou autoritu a dokáže dát dětem i nějakou přidanou hodnotu navíc – řekněme v té výchovné, ale i vzdělávací oblasti. Jako příklad dobrého kantora uvádím učitele Kováře z Foglarovy knihy Když Duben přichází.

Vítek prostě nemá moc zkušenosti ze zaměstnání atd., zná převážně školu a jeho pohled nutně musí být o něco více omezenější.