Kypr přechází na LED do roku 2020

Kyperský ostrov se rozhodl k razantnímu kroku přeměny veřejného osvětlení ve městě Larnaca na LED technologii.

Podle informací z místních novin CyprusMail, podepsal kyperský úřad pro elektřinu (EAC) smlouvu o nahrazení všech stávajících veřejných světel ve městě Larnaca. Kontrakt by měl být připraven do konce srpna roku 2019 a počítá s kompletní přeměnou 1500 pouličních lamp na úspornou LED technologii. Kyperská vláda od tohoto kroku očekává úsporu více jak 67 % nákladů na energii ve srovnání se současnou spotřebou.

Kromě přeměny přístavního města Larnaca, EAC plánuje komplexní přechod ostrovního státu na LED osvětlení, a to možná již do roku 2020. V současné době je již více jak dvě třetiny obcí na Kypru osvětlováno pomocí moderní LED technologie.

Jako příklad může sloužit obec Ayia Napa, která nainstalovala systém smart LED osvětlení. Ten lze regulovat podle sezonnosti a návštěvnosti turistů, čímž obec dosahuje ještě větších úspor a zamezuje zbytečnému přesvětlení krajiny.

Celý proces přeměny bude financován schváleným úvěrem od Investiční evropské banky. Kyperská vláda počítá s návratností této investice za necelé dva roky, díky ušetřeným nákladům na provoz zastaralých lamp.

Zdroj: ledinside.com