LED osvětlení podtrhuje krásy milánského muzea katedrál

Vyhlášené italské muzeum katedrál “Museo del Duomo” se dočkalo dovršení dvouleté celkové rekonstrukce. Součástí této renovace bylo i osazení muzea novými LED svítidly Arcos Xpert od rakouské společnosti Zumtobel, které mají za úkol zdůraznit krásy tohoto skvostu.

Nově nainstalované LED osvětlení s vysokým indexem podání barev CRI 94 podává věrohodný obraz exponátů. Mimo to nevyzařuje žádné škodlivé UV ani IR záření, které by mohlo poškodit cenné obrazy, sochy a zmenšené modely katedrál, včetně nejstaršího modelu pocházejícího z roku 1519.

Osvětlení muzea zabezpečuje neoslnivé světlo, které má návštěvníkům zpříjemnit pohled na vystavené exponáty. Společnost Zumtobel mimo produktovou řadu Arcos vybavila muzeum dalšími doplňujícími světelnými produkty – Panos Infinity, Tecton a Linaria zahrnující různé druhy doplňkových svítidel od reflektorů až po světelné lišty.

Primárně využitá produktová řada Arcos disponuje možností nastavení barevné teploty, mimo to lze do svítidel také přidat příslušenství pro kontrolu světelného paprsku. Svítidla Arcos jsou optimalizována pro maximalizaci plasticity osvětlovaného díla, díky minimalizaci tmavých stínů.

Hlavní požadavky na nové osvětlení byly úspora energie a snížení provozních nákladů s minimalizací škodlivého IR a UV záření. Nové LED technologie jsou však natolik vyspělé, že umožňují výběr ze široké škály teplotních barev, dosahují vysokého indexu podání barev a rovnoměrné spektrální distribuce světla pro dosažení optimálních světelných podmínek.

Nově zrekonstruované muzeum čeká příští rok zátěžová zkouška v podobě návštěvníků světové výstavy Expo 2015, která bude probíhat právě v italském městě Miláno.

Zdroj: ledsmagazine.com