LED se v pěstitelství prosazují čím dál více

Zahradnické aplikace LED osvětlení patří k nejvíce se rozvíjejícím odvětvím v rámci osvětlovací technologie. Stále více výrobců se zaměřuje na efektivnější LED osvětlení, které umožní přinést větší produkci, při nižších nákladech na energie. Nespornou výhodou je také nižší vyzařované teplo, které umožňuje pěstitelům větší kontrolu nad klimatem ve sklenících a umožňuje světlo umístit blíže k plodinám.

Vědecký progres se rovněž projevuje ve větších možnostech a variabilitě pěstitelských LED. Budoucí generace světelných produktů, které obsahují správná množství dalších vlnových délek, by mohly dále urychlit růst a zlepšit kvalitu jednotlivých plodin.

Pro ideální osvětlení je třeba se zaměřit také na správné pochopení jednotlivých rostlin. Použité vlnové délky mají návaznost k absorpčním charakteristikám různých pigmentů v organelách nazývaných chloroplasty, které jsou zodpovědné za různé funkce fotosyntézy. Většina těchto pigmentů absorbuje světlo ve vlnových délkách, které odpovídají barvě modré a červené. To vysvětluje, proč většina listů vypadá zeleně, protože tyto vlnové délky nejsou absorbovány. Proto například mrkev vypadá oranžově, protože obsahuje jen velmi málo chlorofylu. Každá plodina má určitá specifika a vyžaduje tedy individuální světelný přístup.

Zdroj: led-professional.com