Lumileds nasazují technologii Lumiramic do masové výroby LED

lumiramic2.jpgSpolečnost Lumileds, výrobce známých LED Luxeon, již v roce 2007 oznámila úmysl použít nově vyvinutý druh luminoforu Lumiramic pro výrobu bílých LED. Teprve v současné době ho však nasazuje v masovém měřítku.

Při běžné výrobě bílých LED dochází ke značnému rozptylu parametrů finálních výrobků. Proto musí výrobci LED třídit do košů podle světelného toku, barevného odstínu a dalších parametrů.

reduced_binning.jpgDíky použití luminoforu Lumiramic by mělo dojít ke zlepšení konzistence barevného odstínu vyráběných LED. Samotný luminofor sestává z tenké keramické destičky, která se před použitím otestuje a poté se připevní na světlo emitující čip s nejvhodnějšími parametry. Díky tomuto postupu je možné snížit počet barevných košů až o 75%. Některé odstíny jsou žádané více a některé méně, díky směřování produkce na ty nejpopulárnější odstíny dojde i ke zvýšení výtěžnosti výroby.

Jednou z vlastností Lumiramicu je i neutrální bílý vzhled. Proto byla tato technologie přednostně zavedena do výroby LED blesků do mobilních zařízení. U nich je velmi důležitá i designová stránka a LED blesky s klasickým žlutým luminoforem mohou působit rušivě.

Zdroj: Philipslumileds.com