Modrá LED dokáže snížit krevní tlak

Nová studie University v Surrey a Heinrich Heine Universität Düsseldorfu ve spolupráci se společností Philips prokazuje příznivé účinky modrých LED na snížení krevního tlaku.

Účastníci testu byli po dobu 30 minut vystaveni světelnému záření modré LED o vlnové délce 450 nm. K posouzení účinků byl měřen krevní tlak účastníků, tuhost artérií, dilatace krevních cév a hodnota oxidu dusnatého. Všechny tyto hodnoty byly měřeny před a 2 hodiny po expozici světla. Výhodou modrého světla na rozdíl od UV je absence karcinogenních účinků.  

Výzkum jasně prokázal, že modré světlo výrazně snižuje hodnotu systolického krevního tlaku téměř o 8 mm Hg, což je hodnota na úrovni léku na krevní tlak. Mimo to světelná procedura měla další pozitivní účinky na kardiovaskulární soustavu, včetně arteriální tuhosti a zvýšení relaxace krevních cév. Další pozitivní účinek byl zaznamenán u hladiny oxidu dusnatého, což je důležitá signální molekula, která chrání kardiovaskulární systém. Předpokládá se, že modré světlo působí skrz kůži a uvolňuje krevní cévy, zvyšuje průtok krve a snižuje tak krevní tlak.

Světlo by tak mohlo sloužit k prevenci kardiovaskulárních onemocnění, které zapříčiňují úmrtí u více jak 150 000 obyvatel jen ve Velké Británii.

Zdroj: led-professional.com