Modré světlo narušuje kvalitu spánku

Vědci znovu varují, že silné vystavení modrému světlu z použití elektronických zařízení může negativně ovlivnit kvalitu spánku u adolescentů. Nová studie zabývající se touto problematikou, jasně prokázala, že omezení vystavení se modrému světla ve večerních hodinách, výrazně zlepšuje kvalitu spánku u dospívajících osob.

Společná studie Nizozemského institutu pro neurovědu, amsterdamské UMC a Nizozemského Národního institutu pro veřejné zdraví a životní prostředí naznačuje, že omezením expozice zařízení emitující modré světlo ve večerních hodinách mohou adolescenti zlepšit kvalitu spánku, snížit příznaky únavy a také zlepšit náladu.

Výzkumný tým také zkoumal dopady blokace modrého světla v domácím prostředí pomocí speciálních žlutých brýlí, které blokují modré záření. Výsledkem je prokazatelný dřívější nástup spánku a probuzení, které nastalo s předstihem 20 minut. Výzkumný vzorek vykazoval rovněž snížení počtu hlášených příznaků ztráty spánku po pouhém jednom týdnu.

Dr. Stenvers z amsterdamského UMC a jeho kolegové se nyní zajímají o to, zda vztah mezi zkráceným časem screeningu a zlepšeným spánkem má dlouhodobější účinky a zda lze u dospělých jedinců zjistit stejné účinky.

Zdroj: ledinside.com