Může infračervené světlo stimulovat mozkové funkce?

Hanli Liu a Jacek Dmochowski, odborní asistenti bioinženýrství na Městské univerzitě v New Yorku, pracují na využití technologie založené na bázi světla, ke zvýšení energie pro mozkové buňky a ke zlepšení výkonu astronautů. Na tento projekt obdrželi grant od NASA ve výší 800 000 USD (necelých 20 mil. Kč).

Liu zkoumá, jak používat infračervené světelné lasery k detekci traumatických poranění mozku a symptomů posttraumatické stresové poruchy. Další částí tohoto výzkumu je prozkoumání neurofyziologického principu neinvazivního dodávání infračerveného laserového světla pro zlepšení kognitivních funkcí lidského organismu. Tento výzkum vede k pochopení principů stimulace mitochondrií pomocí světla. Mitochondrie jsou, zjednodušeně řečeno buňky, které podporují energetické procesy v mozku, vedoucí ke zvýšené činnosti a zmírnění ztráty paměti.

Nový grant umožní prozkoumat, zda LED může nahradit lasery, jako způsob dodání blízkého infračerveného světla. Konkrétně k nalezení ideálního vlnového rozsahu a doby trvání, které jsou nezbytné pro dosažení požadovaných efektů.

Výzkumní pracovníci mají důkaz, že paměť může být zlepšena hned po vystavení světla na určité oblasti lidského mozku po dobu osmi až deseti minut. Výzkum Liu se snaží dokázat, že po zvýšení výkonu infračervených LED v bezpečných úrovních, může dosáhnout stejného efektu jako laser, při zajištění větší bezpečnosti, menších rozměrů a hlavně v přenosnější formě.

Zdroj: ledinside.com