Nedostatek komponentů povede k zvýšení cen LED světel

Zoufalý nedostatek některých komponentů, zejména kondenzátorů a cívek bude zvyšovat tlak na cenu osvětlovacího zařízení. S tímto prohlášením přišel, Jacques Hing, zástupce jednoho z předních dodavatelů Future Elecntronics.

Dle jeho vyjádření je již v současné době elektronický průmysl vystaven bezprecedentnímu nedostatku kondenzátorů, rezistorů a výkonných cívek. Podle informací od spřízněných frančízových firem může tento nedostatek přetrvávat i několik let.

Neustále zvyšující se poptávka, hlavně v oblasti automobilového průmyslu, chytrých telefonů a bezdrátových sítí významně převyšuje současnou nabídku na omezeném osvětlovacím trhu. Již nyní jsou dodací doby některých komponentů delší než 18 měsíců.

Výsledkem tržního šílenství je silný nedostatek kondenzátorů, které již několik významných výrobců zdražilo. Predikce do budoucna nevěští nic dobrého a dá se očekávat další vzestup cen v závislosti na rostoucí poptávce.

Další negativní vliv, který se již nyní promítá do finální ceny produktů jsou nedávno přijaté celní bariéry na hliník a další kovy, včetně 25% cla na LED komponenty u amerických firem.

Hlavní výrobci osvětlení již seznamují své zákazníky s prozatímním cenovým růstem okolo 6 – 8%, jedná se o výrobce Acuity, Eaton, Venture a Ledvance. Dle odhadů tak odzvonilo době stále se zlevňujících LED zařízení.

Zdroj: luxerview.com