Nové Ostar Headlamp LED pro použití v automobilech

ostar_headlamp.jpgNěmecký výrobce LED Osram Opto Semiconductors oznámil novou řadu Ostar Headlamp LED, které jsou určeny speciálně pro použití v předních světlech automobilů.

Na tvar kuželu předních světlometů u aut jsou kladeny vysoké nároky. Při použití potkávacích světel musí být dobře osvětlený prostor před autem, ale nesmí docházet k oslňování protijedoucích řidičů. Díky vyzařovací charakteristice běžných výkonných LED je potom konstrukce reflektoru poměrně složitá. Někteří výrobci řeší ohraničení kuželu mechanickou clonou, která světlo jdoucí nahoru jednoduše zastíní. Osram proto u nové Ostar Headlamp LED použil speciálně konstruovanou primární skleněnou čočku, která usměrňuje světlo do ostře ohraničeného kuželu. To umožní navrhnout reflektor bez nutnosti použít mechanickou clonu a díky tomu se účinnost světelného systému výrazně zvýší.

ostar_headlamp_cutoff.jpgLED má být dostupná s jedním až pěti světlo emitujícími čipy. Čipy jsou zapojeny do série a podle jejich počtu se světelný tok pohybuje od 125 lumenů (jeden čip při 700mA) až po 1000 lumenů (5 čipů při 1000mA). Typický příkon pětičipové varianty je 12W a tepelný odpor má být kolem 3K/W. Barevná teplota světla se pohybuje kolem 6000K, což je blízké teplotě denního světla (přibližně 5500K za jasné oblohy).

Výrobce předpokládá, že LED bude vhodná pro konstrukci potkávacích i dálkových předních světel. Jako úkoly do budoucna si Osram stanovil dále zvýšit světelnou účinnost LED a snížit tepelný odpor pouzdra.

Zdroj: Osram-os.com