OLED naleznou uplatnění v automobilovém průmyslu

Na posledním světovém autosalonu v německém Frankfurtu nad Mohanem, představila společnost Osram zajímavou možnost uplatnění OLED technologie u zadních a brzdových světel automobilů.

První zmínky o použití OLED technologií v automobilovém průmyslu společnost odhalila již v roce 2012 na obchodní události Electronica. Od té doby byly zaznamenány značné pokroky a společnost Osram sebevědomě tvrdí, že v roce 2016 budou OLED používány při sériové výrobě nových automobilů.

Osram je přesvědčena, že plošné vyzařovací charakteristiky OLED jsou vhodné pro koncová světla automobilů. Dosavadní hlavní problém této technologie byl spatřován v teplotní nestabilitě, a to hlavně při vysokých teplotách. Společnosti se však tento problém podařilo vyřešit a nové OLED dosahují stability i při provozních teplotách okolo 85°C.

Dle vyjádření manažera OLED divize – Ulricha Eisela, po více jak ročním výzkumu zbývají jen drobné překážky pro uplatnění OLED technologie v sériové výrobě. Hlavní výhodou technologie OLED je její vysoká designová tvárnost, například při využití transparentních OLED panelů mohou vznikat naprosto unikátní designové návrhy světel.

Prozatím stálou nevýhodu OLED představují vysoké výrobní náklady v porovnáním s masově využívanou LED technologií. Z tohoto hlediska se dá její budoucí sériové využití očekávat spíše u elitních modelů prémiových automobilových značek.

Zdroj: ledsmagazine.com