Osram odhaluje energetickou náročnost životního cyklu světelných zdrojů

Osram life-cycle assessmentSpolečnost Osram provedla výzkum týkající se energetické a materiální náročnosti různých druhů světelných zdrojů přes celý jejich životní cyklus.

Hodnoceny byly klasické žárovky, kompaktní zářivky a LED světelné zdroje. Do hodnocení byla zahrnuta cena surovin, energie spotřebovaná na výrobu a dopravu, energie spotřebovaná během samotného používání světelného zdroje i při likvidaci světelného zdroje.

Výzkum byl proveden s 8W LED “žárovkou” Osram Parathom Classic A55 používající LED Golden Dragon Plus, zástupcem kompaktních zářivek byla 8W Osram Dulux Superstar Classic A a z žárovek byla použita 40W OSRAM Classic A.

Jako referenční byl zvolen čas použití 25000 hodin, na tuto dobu stačí použít jedinou LED “žárovku”, tři kompaktní zářivky a 25 klasických žárovek. Z výzkumu vyplývá, že z celkové energetické stopy kompaktních zářivek i LED zdrojů je 98% energie spotřebováno při svícení a pouhá 2% jsou spojena se samotnou výrobou světelného zdroje. U klasických žárovek je tato hodnota přibližně 3x vyšší.

Nepotvrzují se tak některé dohady, že samotná výroba LED světel je energeticky příliš náročná a k žádným úsporám jejich používáním nedojde. Podrobné výsledky studie zveřejní Osram v říjnu.

Zdroj: osram-os.com