Osram představuje LED pro operační sály

Divize společnosti Osram Opto Semiconducotors představuje novou Ostar Medical LED s indexem podání barev 95 a možností ladění barev, určenou hlavně pro optimální osvětlení medicínských aplikací, jakými jsou například operační sály.

Pro medicínské využití je podle společnosti Osram rozhodující přesné řízení teploty světla a přirozené podání barev, to vedlo k vývoji nové LED zahrnující 4 samostatné emitory – teplá bílá, chladná bílá, zelená a jantarová. Konstrukce LED zajišťuje minimální CRI 95 s nastavitelnou teplotou barev v rozsahu od 3700 K do 5000K.

Dle vyjádření Wolfganga Schnabela, vedoucího marketingu nového produktu, jsou dalším důležitým aspektem vhodnosti pro medicínské účely kompaktní rozměry světelného zdroje. LED měří 5,9mm x 4,8 mm a na výšku pouhých 1,2 mm, což je zhruba asi 1/4 výšky běžně používaných komponentů v medicínských aplikacích. Těchto unikátních rozměrů bylo dosaženo mimo jiné také díky plochému krycímu sklíčku s antireflexním povrchem, místo použití běžné vypouklé čočky.

Nové LED jsou standardizované, což znamená, že je zákazníci mohou používat běžně dostupné sekundární optiky. Při teplotě 4000K dosahuje LED světelného toku 180 lm při 5000K nabízí až 325 lm. Konstrukce LED je založena na tenkovrstvé čipové technologii Osram.

Zdroj: ledsmagazine.com