Ovesné β-glukany a jejich vztah ke zdraví

Jako β-glukany jsou označovány homopolysacharidy složené výhradně z glukózových jednotek. Tyto polymerní struktury se liší polohou vazby D-glukózy. Tato vazba může být (1→3)- ,(1→4)- nebo (1→6)-β-D-glykosidová. Tato skupina necelulózových polysacharidů se vyskytuje jako stavební složka ve stěnách rostlinných buněk. Nejčastěji jsou β-glukany získávány z buněčných stěn hub, mořských řas, obilovin nebo i bakterií. Dlouhodobě je studován vliv β-glukanů na zdraví a to ve vztahu k stimulaci imunitního systému, snižování hladiny cholesterolu a glykemie, antioxidační aktivity, protinádorové aktivity a radioprotektivní aktivity. Fungální β-glukany jsou např. v Japonsku využívány k léčbě rakoviny. Jsou přirozenou součástí potravin (celozrnné potraviny, kvasnice, některé typy hub jako hlíva ústřičná) nebo jsou v podobě různě čistých extraktů součástí doplňků stravy.