Peking vypověděl smlouvu s Prahou

„Vzhledem k tomu, že politické předpoklady a základy pro partnerství mezi oběma městy již neexistují, z pověření magistrátu města Pekingu tímto Kancelář pro mezinárodní záležitosti města Pekingu prohlašuje, že město Peking s okamžitým účinkem vypovídá sesterské partnerství s hlavním městem Prahou a pozastaví s ním veškeré oficiální styky,“ uvedla 10. října na svých webových stránkách čínská ambasáda.

Podle prohlášení Kanceláře pro mezinárodní záležitosti města Pekingu ignorovali vedoucí představitelé nové koalice hlavního města Prahy od listopadu 2018 základní pravidla mezinárodních vztahů a mezinárodního konsensu. „I přes jednoznačný postoj a nesouhlas čínské strany podnikli opakovaně nevhodné kroky a vyjádření na otázky týkající se klíčových zájmů Číny ohledně Tchaj-wanu a Tibetu, což představuje hrubé vměšování do vnitřních záležitostí Číny a záměrné porušování sesterského partnerství s Pekingem. Tyto činy způsobily vážné negativní dopady. Město Peking se musí vyhradit proti takovému chování,“ píše se v dokumentu.

„Doufáme, že příslušní vedoucí představitelé hlavního města Prahy si co nejdříve uvědomí své chyby a konkrétními kroky napraví negativní dopady,“ dodala Kancelář pro mezinárodní záležitosti města Pekingu.