Philips Lumileds vidí limit účinnosti LED u 200 lm/W

George Craford - technologický ředitel Philips LumiledsV prosincovém čísle časopisu LEDs MAGAZINE vyšel rozhovor s Georgem Crafordem, technologickým ředitelem Philips Lumileds Lighting. Přinesl několik zajímavých čísel, o které bychom se zde chtěli podělit a citovat je.

LIMITY
Pan Craford v rozhovoru zmínil, že zcela určitě je Philips Lumileds schopen se se svými čipy o velikosti 1×1 mm2 dostat ke světelné účinnosti 150 lumenů na watt během následujících pěti let. Pak odhaduje, že účinnost poroste výše spíše pozvolna, s finálním limitem okolo 200 lm/W. Co se týče celkového světelného toku z jednoho čipu, ten překročí 500 lumenů s tím, že pravděpodobně bude spíše blíže hranici 1000 lumenů. Pro příští rok zmiňuje jako standardní hodnotu 100 lm/W, což považuje za odrazový můstek pro další cestu zlepšení.

PŘÍLEŽITOSTI PRO LED
Když vezmeme v úvahu světelný výkon na dolar ceny osvětlení, je aktuální rozdíl mezi LED světly a klasickými žárovkami či zářivkami zhruba 20 násobný. Pokud se podaří LED pohánět proudy až 2A a zároveň posunout účinnost na 150 lm/W pro 1×1 mm2 čipy, tak to znamená 5 až 10 násobné zvýšení světelného výstupu LED. Takže když se ve stejném období podaří snížit náklady na výrobu LED na polovinu, tak se podaří dostat na cenově stejnou úroveň jakou mají žárovky či zářivky.

ZLEPŠENÍ VE VÝKONU LED
Účinnost optické extrakce by se měla zvýšit ze současných 80% na 90%. Největší zisky lze získat díky vnitřní kvantové účinnosti, která je nyní okolo 80% pro čipy poháněné malým proudem a mezi 45 až 50% pro 1×1 mm2 čipy při 2A. To by se mělo posunout k 90% hranici. Vstupní napětí pro LED při 2A proudu by mělo poklesnout z 3,9V na 3,5V, což by celkově mělo vést ke zvýšení účinnosti konverze elektrické energie ze současných 35% do okolí 75%. Další zlepšení lze očekávat u fosforové konverze, kde se Philips chce dostat nad hranici 200 lumenů na optický watt. Jestliže budeme mít 220 lm/W pro fosfor zároveň s 75% účinností konverze elektrické energie tak se dostáváme na celkovou účinnost 150 lm/W. To vše při provozu na proudu 2A.

Zdroj: Ledsmagazine.com